Erteleme Sanatı - Oyalanma Savsaklama ve Kaytarma Rehberi— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Erteleme Sanatı - Oyalanma Savsaklama ve Kaytarma Rehberi

Erteleme Sanatı - Oyalanma Savsaklama ve Kaytarma Rehberi

Oyalanma Savsaklama ve Kaytarma Rehberi
Her yapmanız gerekeni yapmaya başladığınızda aslında yapmanız gereken daha önemli işler varmış gibi gelir çoğu zaman. Bir erteleme zincirine eklenen halkalar gibidir yapılması gerekenler. Yapacağınızı/yapabileceğinizi biliyor fakat ertelemeyi tercih ediyor olmak, ertelemenin ardına saklanmaktır. Ertelemek sistematik bir sanattır. Birşeyi ertelemek istedğinizde yaratttığınız bahaneler, kişiliğinizin en yaratıcı performansını serer ortaya.
Gün içerisinde yapmam gerekenler belliyken, sıraya koymak yerine hep en önemsizleri yapılacakların en başına yerleştirir insan. Kendince sorumluluk ya da görevlerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşamak üzereyken bir de bakar ki asıl işler ortada kalmış.
Size tüm işiniz gücünüzün arasında, bir şeyi ertelemek için artık daha fazla bir neden bulamadığınız anda imdadınıza yetişecek bir kitap önerelim. Erteleme Sanatı! Bu güne kadarki ertelemelerinizin en işe yarayanı belki de bu kitap olacaktır. Kitabın içinde geçen Mark Twain’in “Bugünün işini yarına bırakma mümkünse ertesi güne bırak.” cümlesi gibi bir çok ezberbozan cümle çıkacak karşınıza. Alışkanlık haline gelmiş monoton yaşamlarımızın arada sırada da olsa ezberlerini bozarak farklılaşmaya ihtiyacı var.
Aslında neden ertelediğinin farkına varmaya başladığımızda, belki de ertelenecek hiçbir şey kalmayacak. “En önemli arzularını gerçekleştirebilecek eylemi seç!” diye bir cümle var örneğin ilerleyen sayfalarda. An içinde yapılması gerekenler değil asıl yapmayı istediklerinizi bulmanıza, bulamasanız bile bir adım daha yaklaşmanıza faydalı olabilir.
Herkes için aynı hissin garantisi yok ama, kitabın son sayfasını okuyup, kapağını kapattığınızda, üzerinizden su aygırı kalkmış gibi hissediyorsanız, siz de ‘sistematik erteleyicilerden’ olabilirsiniz. Bunu bilmenin tek yolu önceliklerinizi gözden geçirmekte saklı.
Yazar kitabın sonuna doğru erteleyiciliğin sorun olduğunu düşünenlere tavsiyelerde bulunuyor. Daha fazlasını merak edenlerdenseniz,
Erteleme Sanati/John Perry/Sel Yayıncılık-2012

Keyifli okumalar.

Önceki makale Yaz Aylarında Beslenme
Sonraki makale Mutlu Olmak ve Zen Felsefesi