Nedir Bu Meditasyon?— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Nedir Bu Meditasyon?

Nedir Bu Meditasyon?

İş koşuşturmaları, ev işleri, aile endişeleri derken zihnimiz asla durmadan devamlı çalışıyor. Özellikle de pandemi gibi endişe katsayımızı arttırabilen bir konu şu an hayatımızda büyük bir yer kaplarken, zihnimiz bitmek bilmeyen stres dolu bir koşturmaya girebiliyor. Bu nedenle günlük yaşamımız içinde beynimizi yavaşlatıp biraz rahatlamak istediğimiz zamanlar olabilir. Fakat bunu nasıl yapacağız?

 

Zihnimizi daha huzurlu bir hale getirmenin en iyi yöntemlerinden biri meditasyon yapmak. Meditasyonun birçok farklı türü olsa da hepsinin ortak noktası temelinde yatan kendi içine dönerek rahatlama düşüncesidir. Çoğunlukla, zihnimizi bir konuya, aktiviteye veya fikre odaklayarak farkındalığımızı ve dikkat süremizi geliştirerek, zihnimizi huzurlu ve daha net bir hale getirmeyi, duygusal olarak da daha sakin ve sarsılmaz bir hale gelmeyi amaçlar.

 

Meditasyonun birçok faydası vardır. Araştırmalar, meditasyonun hem ruhsal sağlığımızı hem de fiziksel sağlığımızı olumlu etkilediğini gösteriyor. Bu faydalardan en bilindik olanı, meditasyonun stresi azaltmasıdır. Normalde, yaşadığımız bedensel ve zihinsel stres vücudumuzda kortizol hormonunun artmasına sebep olur. Bu hormon sebebiyle de anksiyetemizin artması, uyku düzenimizin bozulması, tansiyonumuzun artması gibi stresin negatif etkilerini hissederiz. Meditasyon ise, bu yan etkilerin yıpratıcılığını azalttığı gibi, genel stresimizi de azaltarak, sorunu kökünden çözümlemeye yardım eder. Bunun gibi birçok faydasının içinde dikkat süremizi uzatması, iyi uyumamızı sağması ve acıyla başa çıkmamıza yardımcı olması gibi başka önemli yararlar da bulunur.

 

Peki yeni başlayacak biri ne zaman, nasıl yapmalıdır?

 

Meditasyonun bir yarış değildir, herkes istediği zaman başlayabilir. Bunu yapmak için sadece niyet ve zaman gereklidir. Özellikle de başlangıçta, günümüzden sadece birkaç dakika ayırmak bile bizim için yeterli olacaktır. Meditasyon, yaptıkça geliştiğimiz bir konudur ve ilk başlarda yavaş ve kısa sürelerde başlamak, düzenli meditasyon yapma alışkanlığını geliştirmek için bize oldukça kolaylık sağlar.

 

Yeni başlayan biri olarak yapabileceğiniz bir meditasyon: Farkındalık Meditasyonu!

 

Farkındalık meditasyonu, anın farkında olmak ve kendini tanımaya yöneliktir. Yargılamadan, bilinçli bir düşünce ve gözlem yapısına ulaşmaya çalışarak zihnimizin ve bedenimizin buluşmasını amaçlar.

 

Pozisyon: Kendimizi rahat hissedeceğimiz, sessiz bir ortamda rahat ve sabit bir şekilde oturalım. Hem sırtımızı rahatlatacak hem de dik oturabilmemizi sağlayacağı için serte ve yüksekçe bir yastık üzerine oturmak ve rahatsak bağdaş kurmak odaklanmamız için faydalı olacaktır. Bunun dışında kalbimizi açmak ve nefesimize daha çok dikkat edebilmek için omuzları geriye ve kulaklardan aşağı doğru uzağa alalım. Bedenimiz rahat ama dik pozisyonda olmalı ki, sabit ve sakin bir halde olsak da uykuya dalmayalım.

Ellerimizi dizlerimizin üzerine, avuçlar yukarıya bakacak şekilde koyduktan sonra, kendimize bu zamanı kendimiz için ayırdığımızı hatırlatarak gözlerimizi hafifçe kapayalım ve nefesimize odaklanmaya başlayalım.

 

Nefes: Sakin ve yumuşak olarak burnumuzdan nefes almamız önemlidir. Kendimizi zorlamadan, doğal bir şekilde alıp verdiğimiz bu nefeslere odaklanmak, özellikle de meditasyona yeni başlayanlar için içsel dünyaya dönmeyi kolaylaştırır. Düzenli meditasyon yaptıkça, sadece nefese odaklanmaktan, farkındalığımızı hem içsel hem dışsal dünyanın getirdiklerine geliştirebiliriz.

 

Düşünceler: Belki de bu işin en zor kısmı, devamlı koşturmaya alışmış olan zihnimizi, bedenimiz ile birlikte sakinleştirmek ve kontrolsüz bir şekilde başka konulara dağılmadan tek bir konuya odaklayabilmek. Meditasyon, düşünmemeyi veya düşüncelerimiz bastırmayı değil, düşüncelerimizi kontrol edebilmeyi ve ne zaman neyi düşüneceğimizi seçebilmeyi amaçlar. Farkındalık meditasyonu da, düşüncelerimizi kontrol edebilmek için ilk başta onları gözlemlemek zerine kuruludur. Kendimize verdiğimiz bu süre boyunca, zihnimizin hangi konulara takıldığı, hangi düşüncelerin peşinde koşuğunu yargılamadan ve bir konuya devamlı odaklanmadan, neredeyse bir üçüncü şahıs gibi görebilmek için çalışır. Bu anlamda, kendimizi sıkmadan, düşüncelerimizi doğal akışına kısa süreli olarak bırakıp, daha sonrasında herhangi birinin dikkatimizi toplayarak bizi başka yere götürmesine izin vermeden tekrar nefese odaklanabilmemiz gerekmektedir. Yani aslında, düşüncelerimizi özgür bırakmak, ama ne zaman dikkatimizi nefesimizden kaybettiğimizi düşünürsek tekrar nefesimize odaklanmak, bu meditasyonu yapmamızı sağlayacaktır.

 

Meditasyon serüvenimize yeni başlıyorsak, başlamadan önce kendimize meditasyon için günlük 10-15 dakikalık bir süre verebiliriz ve bu sürenin sonunu fark edebilmek için alarm kurabiliriz. Her gün bunu yapma alışkanlığı geliştirerek, kaçamadığımız endişe verici düşüncelerle devamlı boğuşmak yerine konuları teker teker ele alarak, neyi ne zaman düşüneceğimizi seçme alışkanlığı kazanabiliriz.

 

Herkese bol sağlıklı günler dilerim!

 

 

Kaynaklar:

https://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2015/02/09/7-ways-meditation-can-actually-change-the-brain/#26a7182d1465

https://blog.meditopia.com/meditasyon-nedir-ve-nasil-yapilir/

http://yogadergisi.com/yoga/meditasyon/487-farkindalik-meditasyonu

https://www.cnnturk.com/iyilik-saglik/nefes/farkindalik-meditasyonu-nasil-yapilir

https://www.healthline.com/nutrition/12-benefits-of-meditation#section9

https://www.nytimes.com/guides/well/how-to-meditate

https://www.mindful.org/how-to-meditate/

https://indigodergisi.com/2013/03/meditasyonun-temeli-meditasyon-nedir-ve-nasil-yapilir/

Önceki makale Ulaşılabilir Hedefler Koymak
Sonraki makale Yılbaşında Sevinç Çığlığı Attıracak Hediye Önerileri