Yaz Aylarında Beslenme— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Yaz Aylarında Beslenme

Yaz Aylarında Beslenme

Sağlığımızı korumak, enerjik ve mutlu olmak için her mevsimde dengeli beslenmek ve egzersiz yapmanın önemini tekrarlayarak başlamak istiyorum. Özellikle yaz mevsimini çoğumuz tatil mevsimi olarak değerlendiririz. Ancak tatil, yan gelip yatmak ve bolca yemek içmek anlamına gelmez ! Genellikle otel tatili tercih ettiğimiz için açık büfe beslenmelerinde dikkatli olmamız gerekir. Tabak tam dolmadan rahat duramayacaksak tabağı bol yeşillik ve salatalar ile doldurmayı tercih etmeliyiz.
Yaz aylarında metabolizmanın daha sağlıklı çalışması için güne erken başlamak önemlidir.


Çok sıcak günlerde nasıl beslenmeliyiz? Öncelikle şunu bilmeliyiz ki sıcak ve nemli havalarda vücut ısısı artmakta ve metabolizma da buna uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcak havalarda en önemli konu su tüketimidir yıllardır  beslenme uzmanları insanlara standart günlük su ihtiyacını 2-2,5 litre olarak söylemektedir.  Ancak yaz aylarında terlemeyi de göz önünde bulundurduğumuzda en az  3-3,5 litre civarında su tüketmemiz gerekir. Dikkat ederseniz sıvı demiyorum özellikle su tüketimi diyorum Su içmemiz, terleme ile kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymak dışında; metabolizmamızın hızlanmasını, yağların vücuttan rahat atılmasını sağlar.

Besinleri yağda kızartmak yerine fırında, ızgara veya haşlanmış olarak tercih etmeliyiz. Ekmek seçiminde doygunluk sağlaması içi tam buğday unundan yapılmış olan ürünleri, çavdar ve yulafı tercih etmeliyiz. Pilav ve makarnayı sınırlandırmalı ve bunları az yağlı yapmaya çalışmalıyız. Çorbalar yaz için sıcak olabilir. Soğuk ayran çorbası gibi yaz çorbalarını tercih edebiliriz. Sağlıklı beslenme kurallarını hayata geçirmeli. Az ve sık yemeye, uzun süre aç kalmamaya özen göstermeliyiz.

Yağlı, hamurlu ve bol karbonhidratlı yemekler, börekler, çörekler yerine sebze yemeklerini tercih etmeliyiz vitamin mineraller ile vücut direncimizin artmasını sağlar rahat sindirildiği için sıcak havalarda rahatsız etmez. Beslenmede şekerin girdiği hiçbir besini kesinlikle önermiyorum. Ancak illaki tatlı yemek istiyorsak yine abartmadan porsiyonuna dikkat ederek taze meyveleri veya hafif sütlü tatlıları tercih etmemiz gerekmektedir. Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan terle birlikte sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığından, halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluğu belirtileri görülebilir. Sodyum kaybını önlemek için tuzlu ayran, potasyum kaybını önlemek içinde bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Asitli ve gazlı ve şekerli içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır bunların yerine abartmadan Doğal mineralli su, soda, süt, ayran, şekersiz bitki ve meyve çayları tercih edilebilinir. 

Sağlıklı yaşam için sadece dengeli ve doğru beslenmek yetmez, egzersiz hayat tarzı olarak yaşamın içinde sürekli yer almalıdır. Egzersiz görev gibi yapılırsa devamını getirmek mümkün olmaz ancak eğlenceli ve zevkle yapılan sporlarda devamlılık olur sağlık dolu günlerimiz olsun.

 

B-Fit Denizli Çamlık

Nevin Beydoğan

Önceki makale MEVSİM GEÇİŞLERİNDE SAĞLIĞINIZA DİKKAT!
Sonraki makale Erteleme Sanatı - Oyalanma Savsaklama ve Kaytarma Rehberi