Koronavirüs Zamanında Verimli Home Office Çalışmanın Püf Noktaları— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Koronavirüs Zamanında Verimli Home Office Çalışmanın Püf Noktaları

Koronavirüs Zamanında Verimli Home Office Çalışmanın Püf Noktaları

Koronovirüs ve salgın tedbirleri sebebiyle zor zamanlar yaşadığımız bu günlerde hayatımıza çok da yeni olmayan bir kavram girdi. Home Office çalışmak ya da evden çalışmak.

Koronovirüs sebebiyle salgını engellemek amacıyla önemli sağlık tedbirleri alındı. Bu tedbirlerden biri de evden çalışmak. Evde ofis gibi bir çalışma alanı yaratmak zor olabilir ancak vereceğimiz bu ipuçları ile verimli çalışmak mümkün.

Çoğu zaman ofiste masamızda oturur, iş arkadaşlarımızla bir araya geliriz. Uymak zorunda olduğumuz çalışma saatleri, müdürlerimize sunmamız gereken raporlar, iş arkadaşlarımızla bitirmemiz gereken projeler olabilir. Ancak evde tüm planlama sana ait. Fakat bu durumu iyi yönetemezsen verimli çalışmış sayılmayız. Ancak belirli kurallara uyarak evden çalışmayı verimli ve zevkli hale getirebiliriz.

İşte İp Uçları:

1- Gününü Planla

Çalışmaya başlamadan önce ilk yapabileceğin gününü planlamak. Koronovirüs ve sağlık tedbirleri kapsamında evde geçireceğin zamanlarını gün gün planlayabilir ya da başka sebeple Home Office çalışıyorsan daha verimli bir çalışma programı oluşturabilirsin. Gününü planlamaktan kasıt; iş listesi ve zamanlamasının oluşturulması. Bu plana sadık kalman, hedeflerine ulaşmanda kolaylık sağlayacaktır. Home Office çalışırken evde ofistekinin aksine pek çok dikkat dağıtıcı unsur karşına çıkabilir. Örneğin ev ahalisi, televizyon, sosyal medya gibi… Ancak günü planlayıp bir iş listesi yaptığında, bu dikkat dağıtıcı unsurlara rağmen bir günü ne kadar verimli geçirdiğini anlayabilirsiniz. Böylece ertesi gün için daha planlı başlayabilirsin.

2- Çalışma Ortamını Düzenle

Stresli ve tedirgin zamanlardan geçiyoruz. Koronovirüs gündelik hayatımızı sekteye uğrattı. Ancak normal hayatımıza da devam edebilmek ve sağlıklı kalabilmek için çalışacağın ortamın düzeni verimli ve sağlıklı bir çalışma için çok önemlidir. Çalışma ortamının ışığı, masada yer alan dağınıklıklar, ortam ısısı ve ışığı çalışma verimini etkiler. Home Office çalışırken, elbette bir patron masası yaratmanı beklemiyoruz. Sadece dikkatini dağıtabilecek unsurlara engel ol yeter. Verimli ve sağlıklı çalışmak için klasik ve jaz türü müzikler dinleyebilirsin. Hatta son zamanların popüler konusu aromaterapi uygulamalarını deneyebilirsin. Özellikle nane aromaları kokuları odaklanmayı sağlar. Beyin pek çok sinyali biz farkında olmadan yorumlar ve modumuzu buna göre belirler. Bu sebeple, Home Office çalışırken, sabah ofise gider gibi hazırlanmak değil belki ama, yeni bir çalışma gününe hazırlanmak için; pijamaları çıkarmak, duş almak, saçları yapmak, belki hafif bir makyaj yaparak rahat bir kıyafet giymek seni güne hazırlayacaktır.

3- Dikkat Dağıldığında Yeniden Başlamak İçin

Home Office çalışırken ofiste olduğu gibi, kendini iyi hissetmediğinde ya da motivasyonun düştüğünde dikkatini toparlayacak bir şeyler mutlaka vardır. Koronovirüs haberleri hepimizi tedirgin ederken dikkati toplamak daha da zor olabiliyor. Ancak sağlıklı ve verimli çalışamadığını hissettiğin an, mini bir ara (maksimum 15-20 dk), köpeğinle kısa bir yürüyüş ve temiz hava, hızlı bir duş ya da çalışma ortamını değiştirmek, sonrasında yeniden başlamak için iyi gelecektir. Verimsiz olduğunu hissettiğin anda çalışmayı bırakmak verimli ve sağlıklı çalışmanın esas kuralıdır. Bu noktada ısrarcı olmamak ve mini aralar vererek zihni toplamak beynin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Ara vermek istemiyorsan, ajandanı kontrol ederek o ana kadar hangi işleri bitirdiğini ve ertesi günün planını kontrol ederek çok uzaklaşmadan kısa bir ara verebilirsin.

4- Plana Göre Çalışma

Home Office çalışmak ofisteki gibi net sınırları olmayan bir çalışma olabilir. Ancak profesyonel iş hayatınla, özel hayatını birbirinden ayırmayı bilmelisin. Koronavirüs sebebiyle zorunlu Home Office yani evden çalışmada, profesyonel ve özel hayatın arasında sağlıklı sınırlar çizebilirsin. Örneğin evde olduğun sürede, sabah akşam sürekli maillerini kontrol etmek, iş arkadaşlarınla sürekli iletişim halinde olmak, senin için de çalışmaların için de sağlıklı ve verimli değil. Biliyoruz, bazılarımız yanıtsız kalamıyor, tepkisiz kalmak istemiyor. Home Office çalışırken mutlaka sınırlarını çizmelisin. Peki ya acil bir mail geldi ise ve hemen bakman gerekirse? Bunun yanıtı şu olabilir; eğer gerçekten acil bir durum var ise zaten bunun yolu maille bilgi vermek değildir.

Derleyen: Gökçe Çiçek Yenilmez

Görsel: Lawandstyle

Önceki makale Soğuk Havalarda Spor ile Isının
Sonraki makale Virüslere Karşı Toksik Olmayan Yüzey Temizleyicisi Yapmak