''İstanbul'un Yürüyüş Rotaları''— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
''İstanbul'un Yürüyüş Rotaları''

''İstanbul'un Yürüyüş Rotaları''

Haydi kalkın, yürüyüşe gidiyoruz!

İstanbul’un karmaşası içinde koşturanlardan biri olarak, bazen bu şehrin keyfini çıkarmayı unutuyorum. Fakat bu yaz iyice motive olup sık sık açık havada yürüyüşlere gitmeye başladım. Bir yandan yürüyüş yaparken bir yandan da temiz havada güneş ışığının, güzel çiçeklerin ve ağaçların arasında zaman geçirmek hem enerjimi arttırdı hem de moralime iyi geldi. Benzer sıkıntıları yaşayan başkaları da vardır diyerek, favori yürüyüş rotalarımdan yola çıkarak size bir park listesi hazırladım. Umarım siz de bunun sayesinde biraz temiz hava keyfi çıkarırsınız!

Belgrad Ormanı
Bir klasikle başlayayım dedim. İstanbul’un ciğerleri diyebileceğim Belgrad Ormanı’nda hem güzel yürüyüş yollarında yürüyüp başka yürüyüşçülerle sohbet edebilir, hem de yüksek ağaçları sayesinde sıcak günlerde bile serinlikte spor yapabilirsiniz. Sarıyer’de oldukça büyük bir alanı kaplaması ve hatta içinde su kemerleri bulunmasıyla bir çok bitki ve hayvan türünü de yürüyüşünüz sırasında görebilirsiniz. Genellikle sincaplar benim yürüyüşlerime eşlik ediyor mesela. Belgrad Ormanı’yla ilgili tek dikkat etmenizi önereceğim nokta, Sarıyer’de oluşu dolayısıyla araba ile giderseniz arabayla içeri girişin ücretli olduğu konusunda. Onun dışında hafta sonunda birkaç saatinizi geçirmek için oldukça keyifli bir mekan!

Yıldız Parkı
Şehrin ortasında olmasıyla oldukça kolay ulaşılabilir olan Yıldız Parkı, yorulduğunuzda oturabileceğiniz restoran ve kafeleriyle benim sevdiğim parklardan biri. Özellikle de bahar döneminde dikilen çiçekleriyle oluşan rengarenk bahçeleriyle yürüyüşünüzü renklendirebilecek bir park burası. Hatta yürüyüşünüzden sonra isterseniz alt kapısından çıkıp Ortaköy’de boğaz keyfi bile yapabilirsiniz. Tam bir İstanbul sefası, anlayacağınız! Tek sıkıntısı, bir İstanbul klasiği olarak, içeride park etmeye çalışan araçların yoğunluğu ve yolların engebeli olması. İstanbul’un yedi tepesi gibi, siz de Yıldız Parkı’nda yürürken yokuşlar inip çıkmak zorunda kalabilirsiniz.

Polonezköy Tabiat Parkı
Şehirden nispeten uzak olan Polonezköy Tabiat Parkı, kuş sesleri dinleyerek yürümek için ideal yerlerden biri. Farklı çam çeşitleri ve geyiğinden kuğusuna birçok hayvanı barındırmasıyla, burası huzur bulabileceğiniz güzel bir kaçamak yeri diyebilirim. Fakat şehirden uzak olmasının verdiği bu huzura ulaşmak için elbette ki biraz yol gitmeniz gerekiyor. Yolu şehir merkezinden arabayla yaklaşık 50 dakika sürdüğü için, özellikle uzakta oturuyorsanız, Polonezköy Tabiat Parkı gidişinizi bir hafta sonu Polonezköy gezisi ile birleştirmenizi öneririm. Böylece hem istediğiniz uzunlukta yürüyüşünüzü yapabilir, hem de yürüyüş sonrasında ağaçlar altında piknik yapacak zaman bulabilirsiniz.

Fenerbahçe Parkı
Asya yakasında oturanlar için bir nimet diyebileceğim bir park, Fenerbahçe Parkı. Hem düzayak, hem deniz manzaralı, hem ağaç gölgeli, hem de ulaşımı kolay. Boşuna favori yürüyüş rotalarımdan biri değil yani, yürürken kafanızı nereye çevirseniz güzel bir manzara görebiliyorsunuz. İster çiçek havuzları olsun, ister uçsuz bucaksız görünen deniz manzarası olsun, benim vazgeçemeyeceğim parklardan biri burası. Yorulursanız parkın içine yerleşmiş 5 kafeden birinde oturup bir çay içip devam edebilirsiniz mesela. Bir kafeye oturmak istemezseniz de kendi getirdiklerinizle piknik yapma olanağınız da var. Bu parkla ilgili tek yorumum, parkın biraz küçük olması. Şu an ‘Sen de hiçbir şeyi beğenmiyorsun!’ dediğinizi duyar gibiyim, ama ne yapayım? Açık havada yürüyüşün keyfine bir kez varınca, her şey mükemmel olsun istiyor insan. Fenerbahçe Parkı gibi güzel bir yer de olunca elinizde, park sonsuz olsun istiyorsunuz.

Bir yürüyün, siz de anlayacaksınız!


Kaynaklar:
http://www.istanbulfind.com/blog/istanbulda-yuruyus-yapabileceginiz-9-yer/
https://www.neredekal.com/blog/istanbulda-nefes-aldiracak-yuruyus-rotalari/
https://seyahatdergisi.com/polonezkoy-tabiat-parki-nerede-nasil-gidilir-...
https://gezilmesigerekenyerler.com/gezilecek-yerler/fenerbahce-parki-ner...

Önceki makale Biraz Et, Bolca Sebze Geleceğin Diyeti: Fleksiteryan- Dünyevi Sağlık Diyeti
Sonraki makale Organik yiyecekler ne kadar organik?