Dünya Sağlık Örgütü: Beş Maddede Gıda Güvenliği

Dünya Sağlık Örgütü: Beş Maddede Gıda Güvenliği

Dünya Sağlık Örgütü: Beş Maddede Gıda Güvenliği

Dünya Sağlık Örgütü'nün bu seneki sloganı "From farm to plate, make food safe." Yani gıda güvenliği ve çiftlikten sofraya, gıdalar güvenliği.

7 Nisan tüm dünyada sağlık günü olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise her sene farklı bir konu başlığı seçerek insanları sağlık konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor. 2015'in konu başlığı ise "safe food", sloganları ise "From farm to plate, make food safe." yani gıda güvenliği ve çiftlikten sofraya, gıdalar güvenliği. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü dikkat edilecek beş anahtar yöntem ile gıda güvenliği bülteni yayınladı. İşte dikkat etmeniz gereken bu yöntemler:

Temizliğe önem verin

Toprakta, suda,hayvanlarda ve insanlarda pek çok tehlikeli mikrop bulunur. Bu mikroplar eller, temizlik bezleri ve özellikle doğrama tahtası gibi mutfak aletleriyle taşınır; biz farkına bile varmadan yiyeceklerimize bulaşıp, gıda kaynaklı zehirlenmelere ve hastalıklara neden olur.

  • Yemek yapmaya başlamadan önce ve yemek hazırlarken ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Tuvaletten çıktıktan sonra mutlaka elleriniz yıkayın.
  • Yemek hazırlarken kullandığınız aletleri ve tezgahı temizleyerek mikroplardan arındırın.
  • Mutfağınızı ve yiyeceklerinizi zararlı böcek ve haşere ve diğer hayvanlardan koruyun.

Pişmiş ve çiğ gıdaları ayrı tutun

Özellikle et, kümes hayvanları, deniz ürünleri gibi çiğ gıdalar ve bunların sularında tehlikeli mikroplar olabilir. Bu tehlikeli mikroplar yemek hazırlama ya da saklama esnasında diğer gıdalara da bulaşabilir.

  •     Et, tavuk, balık gibi çiğ yiyecekleri diğer gıdalarla temas ettirmeyin.
  •     Bıçaklar, doğrama tahtaları gibi mutfak aletlerini çiğ yiyeceklerde kullandıysanız başka yiyeceklerde kullanmayın.
  •     Yenmeye hazır gıdaların temasını engellemek için kapalı uygun kaplarda saklayın.

İyice pişirin.

Doğru pişirerek, yiyeceklerdeki tehlikeli mikropların hemen hepsini yok edebiliriz. Yapılan araştırmalar 70°C'ye kadar ısıtılan gıdaların yenmesinin güvenli olduğunu göstermektedir. Özellikle kıyma, rosto, iri kemikli et parçaları ve bütün tavuk pişirirken buna dikkat gösterin.

  •     Özellikle et, tavuk, yumurta ve balık gibi gıdaları iyice pişirin.
  •     Çorba ve sulu yemekleri tamamen piştiğinden emin olana dek kaynatın (70°C). Et ve tavuğun suyu kanlı değil, berrak olmalıdır. En iyisi termometre kullanmaktır.
  •     Pişmiş yemeği tekrar ısıtırken tamamen ısınmasına dikkat edin.

Yiyeceklerinizi doğru ısıda saklayın

Oda ısısında bırakılan yiyeceklerde mikroplar hızla ürer. 5°C'den soğukta ve 60°C'den sıcakta ise, mikroplar üremez ya da üremesi yavaşlar. Ancak bazı tehlikeli mikroplar 5°C'den soğukta bile üreyebilir.

  •     Pişmiş yemekleri oda ısısında 2 saatten fazla bırakmayın.
  •     Tüm pişmiş ve bozulabilecek yiyecekleri hemen buzdolabına koyun (buzdolabının içi 5°C'den soğuk olmamalıdır).
  •     Pişmiş yiyecekler tabağa koyulana dek sıcak tutulmalıdır. (60°C üzerinde).
  •     Yiyecekleri buzdolabında bile olsa uzun süre saklamayın.
  •     Donmuş gıdaları oda ısısında bekleterek çözmeyin.

Temiz su, temiz malzeme kullanın

Sıvı ve buz da dahil, ham mamüllere tehlikeli mikroplar ve kimyasal maddeler bulaşmış olabilir. Hasarlı ve yumuşamış yiyeceklerde zehirli kimyasal maddeler oluşabilir. Çiğ malzemeyi özenle seçmek ya da sadece yıkamak ve soymak gibi basit önlemler tehlikeyi en aza indirir.

  •     Temiz su kullanın.
  •     Ezik, çürük olmayan taze gıdalar seçin.
  •     Pastörize süt gibi, mikrop arındırma işlemlerinde geçmiş gıdaları seçin.
  •     Çiğ yenilecek sebze ve meyveleri iyice yıkayın.
  •     Son kullanma tarihi geçen gıdaları yemeyin.

    Ve unutmayın bilmek eşittir korunmaktır.