Güne İyi Başlamak İçin Sabah Ritüelleri
Her yeni güne gözlerimiz açtığımızda hayata adapte olduğumuz ilk saatler günümüzün nasıl geçeceğini belirliyor. Güne iyi uyanmak ve kafayı toparlamak sanılandan çok daha önemli. “Yataktan tersinden kalkmış” deyiminin de bilimsel bir dayanağı var aslında.
Kolay uygulanabilir bir sabah rutiniyle güne keyifle başlamak, strese hormonuna karşı kontrolün bizde kalmasını sağlar.
Sizin için derlediğimiz sabah ritüellerini uygulamaya başladığınızda haftanın bitimine kadar değişimi fark edeceksiniz.
8 saatlik, düzenli bir uyku programı uygulayın.
Söylemesi kolay uygulaması zor olsa da tutarlı bir uyku düzenine ne kadar çok bağlı kalırsanız, uyanmanız o kadar kolay olur. İyi bir gece uykusunu almanın vücut için yararları saymakla bitmez. Bu nedenle, gece 22:00 sularında uykuya gitmek ve ortalama 8 saat uyumak hem fiziksel hem ruhsal sağlığımız için büyük önem taşır. Bu besleyici ve tamir edici uykudan, her sabah aynı saatlerde meditatif bir müzikle uyanmamız en ideali olacaktır.
İlk iş perdeleri açarak gün ışığına bakın.
Kış aylarında birçoğumuz için mümkün olmasa da bu, beynimize melatonin salgısını kapatması, bizi uyandırması, bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi ve biyolojik saatimizi ayarlanması için güçlü bir sinyal gönderir.
2 dakika boyunca esneme hareketleri yapın
Sadece 2 dakikalık vücut esneme hareketleri bile kan dolaşımımızı hızlandırır, zihnimizi sakinleştirir ve uzun süredir hareketsiz kalan kasları çalıştırarak dokulara oksijen gönderir. O an için ihtiyacımız olan yeterli fiziksel enerjiyi hızlıca bize sağlar.
10 dakika meditasyon yapın
Meditasyonun gücü her geçen gün geniş kitleler tarafından daha fazla kabul görüyor. Kafamızı boşaltmak için senaryosu birbirine benzeyen televizyon dizilerini veya eğlence şovlarını izlemek yerine yapabileceğimiz en etkili şey ana odaklanmak aslında. Meditasyon birbiri arkasından koşan düşünceleri fark edip, peşlerine takılmaktansa, anda kalmayı seçmek demek. Bu sayede de bizi hem sakinleştiriyor hem de stresten uzaklaştırıyor. Bir yandan da hayatı daha farkındalığı yüksek bir şekilde algılamamızı sağlıyor.
30 dakika hafif bir spor yapın
Güne yarım saatlik, hafif spor yaparak başlamak vücudumuzdaki hormonları dengeler ve bizi zinde tutar. Bu nedenle günün ilk saatlerinde tercihen 2 dakikalık esneme egzersizlerini takiben yapacağımız 30 dakikalık bir yürüyüş veya çok zorlayıcı olmayan egzersizler kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.
Dengeli bir kahvaltı yapın
Uzun süredir uykuda olan vücudumuzu ve özellikle de kan şekerimizi şoka sokmamak için güne simit, poğaça, börek gibi hamur işleriyle başlamayı bırakmalıyız. Onun yerine hormonlarımızı optimize edecek, ıspanak, avokado ve yumurta gibi besinleri tercih etmeliyiz. Eğer “ekmeksiz doymuyorum” diyenlerdenseniz glisemik indeksi düşük ve lifi yüksek mümkünse glütensiz ve katkısız ekmekler tercih edin. Çavdar ekmeği ilk akla gelen örnek olsa da evde kendi ekmeğimizi yaparak opsiyonlarımızı zenginleştirebiliriz. Böylelikle, insülin seviyemizi yoyo gibi oynatmaz, enerji seviyemizi düşürmeyiz.