Yılbaşı gecesini evde geçireceklere sağlıklı tarifler
Yılbaşı gecesi için sağlıklı, kalorisi düşük tarifler
Tüm dünya bu geceye hazırlanırken siz bir köşede oturup miktar saymak zorunda değilsiniz. Sofralarınızı sağlıklı tercihlerle şenlik haline getirmek mümkün. Emeklerin çöpe gitmemesi adına alkol tüketiminizi sınırlandırarak ertesi gün pişmanlıklarının önüne geçmiş olursunuz.
Evde sıcak viskinizi yudumlarken veya bir partide şampanya patlatırken miktarları kontrol altına alıp, içkilerinizi kalorisi yüksek hazır meyve suları yerine soda ile servis ettirmeniz bile 250-300 kaloriyi kurtarmanızı sağlayacaktır.
Tercihleri planlamadan önce aşağıya göz atarsanız bu geceyi hem sağlıklı hem keyifle sonlandırabilirsiniz.
- yumurtaların sarısını çıkarıp ortasını baharat, fesleğen ve ezilmiş avokado ile doldurabilirsiniz Yumurtanın tok tutucu etkisi göz önünde bulundurulduğunda bu gece alkol sonrası krizlere yakalanma riskini düşürmüş olursunuz.
- cips ve hazır sos yerine kendi atıştırmalığınızı hazırlayabilirsiniz. Mesela yarım yağlı yoğurt, kekik, nane, kimyon, sarımsak ve pul biberi ekleyip karışımı blendirize ederek yanında sade wasa veya havuç salatalık ızgara kuşkonmaz ile servis edebilirsiniz.
- ızgara et veya tavuk yemeklerinizi kişniş, frenk soğanı, sarımsak ile lezzetlendirebilirsiniz.
- yağ ve sodyum içeriği yüksek olan kokteyl kuruyemişler yerine 2 su bardağı nohutu haşlayıp sarımsak, pul biber ve tuz ekleyip önceden ısıtılmış fırında (200-250 derece) 30 dk gevrek hale gelene kadar hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
- ince ince dilimlediğiniz mevsim meyvelerinize tarçın ilave ederek fırında kendiniz kurutup tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
- Sebzeleri ızgara yaptıktan sonra şişe dizip yine kendi dip sosunuzla servis ederek masaya renk katabilirsiniz.
Tartıda gördüğünüz rakamları küçültmek istiyorsanız öncelikle porsiyonlarınızı küçültmeniz gerekmektedir. 2015 Hepimize iyi gelecek. Mutlu yıllar.
Kuşkonmaz Tarifi
Yaklaşık 1 demet kuşkonmaz
1 yemek kaşığı balsamik sirke
2 yemek kaşığı taze limon suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı soya sosu
1/8 çay kaşığı karabiber
Hazırlık
Kuşkonmazların sert uçlarını koparın. Buhar torbasına tüm malzemeleri yerleştirin ve 30 dk boyunca marine edin. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile tavanızı yağlayın ve kuşkonmazları 5 dk boyunca ızgara yöntemi ile hazırlayın.
Yeşil çayı içkinizde düşünüz mü?
2 limon +2 portakal
1/2 su bardağı rom+ 1/2 şişe şampanya, ya da köpüklü şarap soğutulmuş
2 Yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı taze dilimlenmiş zencefil
1 1/2 su bardağı su
3 yemek kaşığı yeşil çay yaprakları, ya da 9 yeşil çay poşeti
1 1-litre şişe soğutulmuş maden suyu
Limon ve portakalı dilimleyin. Ayrı bir kapaklı kapta rom ile dilimlenmiş meyveyi birleştirin. 8 saat ağzı kapalı şekilde bekletin.
Ayrı bir tencerede şeker ve suyu bir taşım kaynatın. Çay yaprakları ve zencefili tencereye ekleyin, birlikte 20 dk demlemeye bırakın. Rom karışımını içine süzün, şampanya ve maden suyu ekleyin. Dilimlediğiniz portakal kabukları ile servis edin.
Başlangıç olarak
Çekirdeksiz 1 çay bardağı siyah ve 1 çay bardağı yeşil zeytin,
1 limon kabuğu rendesi
½ bardak doğranmış fıstık veya toz badem
Sade wasa
Hazırlık
Doğradığınız siyah zeytinleri ve limon kabuğu rendesini bir kaseye koyun. Zeytinyağı ilavesi ile karıştırın. Tercihe göre fıstık veya badem ile wasalarınız üzerine veya kızarmış tam buğday ekmek üzerine sürerek servis ediniz.
Tatlısız olmaz diyenlere...
16 kuru kayısı
8 çay kaşığı ufalanmış mavi peynir
2 gram antepfıstık ayıklanmış/doğranmış
1/2 çay kaşığı bal
Taze çekilmiş zencefil
HAZIRLIK
1/2 çay kaşığı peynir ile her kayısı doldurulcak. Bal ile ufalanmış antep fıstığı karıştırılıp üzerine dökülecek . Zencefil ile mini tatlınızı servis edebilirsiniz. 1 tanesi sadece 64 kcal!
Dilimlediğiniz diğer kuru meyveleri kurutup aynı malzemeyi kullanabilirsiniz.
Armut tatlısı
2 çorba kaşığı ballı hardal
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
¼ çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı toz tarçın
2 olgun armut
4 tatlı kaşığı yağsız labne
Sprey yağ veya 1 yemek kaşığı zeytinyağı ( tava yağlanacak )
4 çay kaşığı kıyılmış Antep fıstığı
HAZIRLIKLIK
Küçük bir kasede hardal, limon suyu, tuz ve tarçını ekleyin.
Armutların çekirdeklerini çıkarıp içini oyun önceden 250 dereceye getirdiğiniz fırında iç kısmı tepsiye değecek şekilde fırınlayın. Olduktan sonra çukur kısma karışıma peynir ve fıstığıda ekleyip yumuşayıncaya kadar 5 dk daha pişirin.
Avakadolu yumurta dolması
1 düzine büyük yumurta sert pişmiş soyulmuş
2 orta boy avokado
2 kaşık yarım yağlı yoğurt
4-5 çay kaşığı limon suyu
¼ çay kaşığı sarımsak tozu
¼ çay kaşığı kırmızı acı biber
½ çay kaşığı tuz
kişniş yaprakları ve / veya yeşil soğan
Haşladığınız yumurtaların sarılarını dikkatlice çıkarın . bir kasede avokado ,yumurta sarısı ,yoğurt,limon suyu, sarımsak tozyu,tuz veacı biberi karıştırıp ezerek karıştırın .İyice pürüzsüz olduğundan emin olduğunuzda yumurta beyazlarının içine tüple sıkarak malzemeyi yerleştirin.
Uzm. Dyt. Deniz Göncay