Kadınlar şiddete karşı Wing Chun öğreniyor
Yakın savunma sanatı Wing Chun
Wing Chun’un en önemli prensibi bir tehlike anında olabilecek en kısa sürede, gösterişli olmayan etkili ve sade tekniklerle ve doğrudan rakibi etkisiz hale getirmektir. Wing Chun pratisyenleri yaptıklarının diğer savaş sanatları gibi görsel ağırlıklı bir sanat olmadığını, hayatta kalma mücadelesi olduğunu savunurlar.
Wing Chun’u biraz daha yakından tanımak için, Sifu Aydın Erdem (Turkey Wing Chun Council’ in Master Ron Heimberger’ le birlikte kurucusu ve Türkiye Baş Antrenörü) ile kısa bir röportaj yaptık.
Öykü: Wing Chun, denildiğinde benim aklıma Ip Man gelir. Film serisini ilgiyle izlemiştim. Ip Man’e gelmeden, Wing Chun neden kadın dövüş sporu olarak bilinir? Ayrıca Wing Chun kimdir?
Aydın Erdem: Evet Wing Chun büyük usta Ip Man tarafından aktif olarak dünyaya tanıtılmıştır. Ip Man olmasaydı bugün Wing Chun olmazdı. Ip Man'in 1949 yılında Hong Kong'a gelişinden sonra, Hong kong Macau ve Taiwan'dan başlayarak Wing Chun yaygınlaşmıştır. Aslında Wing Chun bir kadın dövüş sporu değildir. Tarihsel hikayeye göre 300 yıl kadar önce Ng Mui adında bir bayan rahibe tarafından geliştirilmiştir. Ng Mui ilk olarak bu sistemi Yim Wing Chun adında genç bir kıza öğretmiştir. Bu genç kızda kendisini taciz eden bir Mançuryalı savaşçıyı yenmiştir.
Bu uygulanan sanatta kızın adı ile anılarak günümüze kadar gelmiştir. Kadın dövüş sporu yakıştırması bu yüzden olabilir.
Öykü: Şimdi sıra Bruce Lee’nin de hocası olan Ip Man’de! 2010 yılında çekimlerine başlamış seriyi izlerken yaşam öyküsünden çok etkilenmiştim. Uzak Doğu sporlarının felsefesi, sporu icra edenlerin hayatlarını da yönlendiriyor. Peki biz Wing Chun öğrenirken özellikle nasıl etkileniyoruz?
Aydın Erdem: Ip Man filmleri bütün dünyada Wing Chun'un tanırlığını arttırmıştır.Ip Man'ın hayatının bir bölümünün anlatıldığı bu filmler insanları gerçekten etkilemiştir.Ip Man hayatı boyunca Wing Chun'un ezilen ve savunmasız insanların faydası için kullanılması gerektiğini düşünmüştür. Wing Chun'u hiç bir zaman kendini yüceltmek veya çabuk zengin olmak için bir araç olarak görmemiştir. Ip Man'a göre Wing Chun'un özü onur ve cesarettir. Ip Man'ın dünyaya bıraktığı hediye bu günün savaş sanatlarında pek görülmeyen bir erdem , onur ve cesaret mirasıdır. Ip Man hayatı boyunca karşılık beklemeden elinde verebileceği ne varsa vermenin yolunu aramıştır.Genelde sunduğu tek şey paha biçilemez Wing Chun'u olmuştur ki bununda samimiyet ve dürüstlük gösterenlere sunmuştur. Ip Man'ın bu hayatıyla ilgili bu önemli noktalar bizimde Wing Chun anlayışımızın temel noktalarını oluşturur. Wing Chun öğretirken insanların sadece fiziksel gelişimlerine değil ruhsal yönlerine ve sosyal hayatlarında pozitif yön vermeye çalışırız.
Öykü: Elbette beni en çok etkileyen Wing Chun’un bir kadın olmasıdır. Anlamı da Bahar Şarkısı’ydı sanırım. Amaç yakın savunma değil mi?
Aydın Erdem: Wing Chun bahar şarkısı ya da güzel ve sonsuz bahar anlamına geliyor. Yim Wing Chun bu savunma sanatını ilk öğrenen kişi olduğu için onun adı verilmiştir. Wing Chun dolayısıyla sadece kızın adıdır, bu savunma sanatının teorik yada pratik anlayışı uygulamalarıyla bir ilgisi yoktur.
Öykü:Günlük hayatımızda öğrendiklerimizi uygulayabilir miyiz? Diyelim beni rahatsız eden erkekler var, ne kadar ileri gidebilirim? Yani hukuki bir sonucu olur mu?
Aydın Erdem: Günlük hayatınızda her hangi bir saldırıyla karşılaştığınızda belirli bir süre eğitimden sonra Wing Chun'u kolaylıkla uygulaya bilirsiniz. Wing Chun teknikleri basit ve pratiktir karmaşık ve fiziksel yapıyı zorlayan akrobatik hareketler yoktur. Esas olan karşıdakinin tüm saldırılarına karşı duyarlılığı geliştirmek ve çok çabuk karşılık vermeyi sağlayacak refleksleri kazanmaktır. Siz rahatsız eden bir erkeği karşı ne kadar ileri gideceğiniz onun tutumuyla doğru orantılıdır. Eğer size vurmak isterse artık sizin için tek seçenek onun tamamen etkisiz hale getirilmesidir. Hukuk açısından tabi ki belirli sonuçları olacaktır ama burada kendi hayatımızı korumak zorunda olduğumuzda bir gerçektir. Nefsi müdafaa da hukuki bir bakış açısıdır.
Öykü: Bildiğim kadarıyla hassas bölgelere çalışıldığı için bir liginiz yok. Peki ligsiz bir spor dalı için insanları nasıl motive ediyorsunuz?
Aydın Erdem: Wing Chun öğrenmeye gelen insanlar her hangi bir müsabakada yer almaya yada şampiyon olup dereceler almaya gelmiyor. Fiziksel ve ruhsal olarak gelişmek için yada sokakta her hangi bir saldırı olursa kendilerini en etkili bir şekilde korumak için geliyorlar. Dolayısıyla bize gelen insanları bu yönde motive etmemize gerek yoktur.
Wing Chun teknikleri sert ve hızlıdır bu sanatın müsabakası tehlikelidir, sonuçları korkunç olabilir.
Öykü: Öğrencileriniz daha çok kadınlar mı? Peki hiç, erkeklerden korunmak için bu sporu öğrenmeye gelen kadınlar oluyor mu?
Aydın Erdem: Hayır, öğrencilerimiz çoğunlukla erkekler ama kadınlarda mevcut. Türk kadınları Avrupalı kadınlara göre bu konuda biraz cesaretsiz ve çekingen oysa Wing Chun bir kadının uygulaması bir erkeğe göre daha kolay. Öz güvenleri ve fiziksel güçleri kısa sürede gelişebilir. Evet, erkeklerden korunmak için bu sporu öğrenmek isteyen var hatta eşinin şiddetinden korunmak için dahi gelen oldu.
Öykü: Sektörün geleceği için neler düşünüyorsunuz? Sizce kadına şiddetin artması, savunma sanatlarına olan ilgiyi artıyor mu?
Aydın Erdem: Bu sektörün geleceği açısından çok umutluyum ama her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de doğru işler yapmayan insanlar var. Wing Chun öğrenmek isteyen arkadaşlarımız biraz seçici davransınlar. Kadına şiddetin artması ve savunma sanatlarına olan ilgi doğru orantılı gibi görünüyor ama burada temennimiz kadına uygulanan şiddetin artık durdurulmasıdır.
Öykü: b-fit’i takip ediyor musunuz, denediniz mi? Üyelerimize tavsiyeleriniz nelerdir?
Aydın Erdem: b-fit’i iyi biliyorum Bakırköy'deki merkezinizle uzun zamandır komşuyduk. Çalışmanızı beğeniyorum, başarılar diliyorum.