Sporun ve Ruh Sağlığına Faydaları— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Sporun ve Ruh Sağlığına Faydaları

Sporun ve Ruh Sağlığına Faydaları

Spor ve Ruh Sağlığı

Sporun fiziksel sağlığımıza olan sayısız faydasını artık duymayan kalmadı. Güçlendirdiği organlardan tutun önlediği bin bir hastalığa kadar, sporun sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak sporun, en az fiziksel sağlığımız kadar önemli olan ruh sağlığımızı nasıl etkilediğinin üstünde genelde pek durmuyoruz. Oysa düzenli egzersizin ruh sağlığını da düzenlemesi, sağlıklı bir hayatın oldukça önemli bir parçası. Peki spor tam olarak ruh sağlığımıza ne fayda sağlıyor?


Öncelikle, düzenli spor ruh sağlığını etkileyen çeşitli hormonların salgılanmasını sağlar. Bugün bu hormonlardan çok önemli olan iki hormonun üzerinde duracağız: endorfin ve seratonin. Endorfin, vücuda ağrı kesici etkisi veren ve anksiyeteyi düşürerek iyi ve huzurlu hissetmemizi sağlayan bir hormondur. Bu hormonun spor yapıldığı dönemlerde artış göstererek insanları olumlu etkilediği bulunmuştur. Bu konuyla ilgili bir araştırmada 10 koşucu ile onlarla aynı yaştaki 10 koşmayan kişinin beta endorfin seviyeleri ve depresyon profilleriyle egzersiz ve endorfinin depresyon üzerindeki etkisini karşılaştırmıştır. Koşucu olmayan 10 kişinin daha depresif hissettiği, daha stresli olduğu, daha düşük kortizol ve beta-endorfin düzeylerine sahip olduğu görülmüştür. Bu çalışma sonucunda ‘depresyonun egzersizle bağlantılı olduğunu ve egzersizin fiziksel aktivite ile depresyon arasındaki biyokimyasal bağları sağlamlaştırdığı’ tezi kanıtlamıştır.


Düzenli spor, aynı zamanda serotonin adındaki hormonun da düzenli salgılanmasını sağlar. Serotonin, iyi hissetmemize fayda sağladığı gibi uyku ve iştahı da düzenler. Seratonin düşüklüğü depresyona yol açabildiği için bazı anti-depresanların yaptığı şey beyinde seratonin salgılanmasını tetiklemektir. Bununla ilgili Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmalarda depresyonla baş etmek için düzenli sporun etkili bir yol olabildiği kanıtlanmıştır.
Düzenli egzersiz sayesinde stres ve aksiyete ile daha iyi başa çıkabilir, sizi öfkelendirecek ve hayal kırıklığına uğratacak durumlara daha sakin bakabilirsiniz. Size enerji katarak hem günlük hayatınızda daha enerjik olmanıza hem de özgüvenli olmanıza katkı sağlar. Elbette ki düzenli egzersiz her şeyi hemencecik çözecek mucizevi bir ilaç değil, ancak sayısız faydasıyla oldukça yakın bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz!

Kaynaklar:
http://www.gripsikiyatri.com/sporun-ruhsal-sagligimiz-uzerine-etkileri/
http://www.ruhsalyasam.com/sporun-depresyon-ve-ruh-sagligina-faydasi/
https://www.saglikliyasamim.org/sporun-bedensel-ve-ruhsal-faydalari-nele...
https://multiyasam.com/egzersizin-serotonin-uzerindeki-etkisi/
http://www.aydindenge.com.tr/yazi/yrd-doc-dr-ali-gures/25/10/2014/egzers...
https://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/01/160129_vert_fut_egzersiz_dep...
http://www.kalitelibeslenme.com/sporun-faydalari-ruhsal-saglik/
http://www.milliyet.com.tr/sporun-ruh-sagligi-uzerindeki-etkileri-pemben...
https://www.healthline.com/health/mental-benefits-sports
https://thriveworks.com/blog/6-mental-health-benefits-of-playing-sport

Önceki makale Meno­pozda Sporun Kolaylaştırıcı Gücü
Sonraki makale Genç Yaşta Spor Kültürü Edinmenin Gelişime Katkısı