Balıkesir Kadın Girişimci Buluşması— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi

Balıkesir Kadın Girişimci Buluşması

Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) 8 yıldır düzenlediği Kadın Girişimci Buluşmaları’nın 32. toplantısı Balıkesir’de gerçekleştirildi.

 Balıkesir Kadın Girişimci Buluşması

Toplantının konuşmacıları arasında, Garanti Bankası ve KAGİDER yöneticilerinin yanı sıra deneyimli kadın profesyoneller de yer aldı. Garanti Bankası KOBİ Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak, Türkiye nüfusunun yüzde 49,8’ini kadınların oluşturduğunu belirterek, kadınların ve erkeklerin nüfus içindeki payının eşitlenmiş olduğunu söyledi. Kıvrak, “TÜİK’in Hane Halkı İşgücü Araştırması’nın sonuçlarına göre, 2013’te Türkiye genelinde yüzde 50,8 olan iş gücüne katılım oranı, erkeklerde yüzde 71,5 iken, kadınlarda sadece yüzde 30,8. Aynı araştırma, kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe iş gücüne katılımlarının da yükseldiğini gösteriyor. Bu rakamlar, daha yapacak çok işimiz olduğunu gösteriyor. Garanti Bankası olarak ekonomiye daha fazla katılmasını amaçladığımız kadın girişimcileri yüreklendirecek çalışmalara tam 8 yıl önce başlayarak, finansman, cesaret ve eğitim alanına odaklandık. Bugün 32.’sini gerçekleştirdiğimiz Kadın Girişimci Buluşmaları da bu kapsamda 2008’den bu yana KAGİDER’le, girişimci kadınların bilgi donanımını artırmak adına hayata geçirdiğimiz bir proje. Kadınları kendi ayaklarının üzerinde duran, üreten ve ekonomiye katkı sağlayan bireyler haline getirmeyi amaçladığımız bu toplantılarla, 30 ilde 6 bine yakın kadına ulaştık. Önümüzdeki dönemde de bankamızın sürdürülebilirlik politikasının vazgeçilmez parçası haline gelen kadın girişimciliği konusunda, yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Girişimci kadınlarımızın Balıkesir’deki buluşmamızdan faydalı kazanımlar elde edeceğine inanıyorum” dedi.

"İŞ HAYATINDA KADININ VARLIĞI ÖNEM TAŞIYOR"

Kadınların toplumdaki yerinin küçümsenmeyecek kadar büyük olduğunu ifade eden Garanti Bankası KOBİ Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak, "Her ne kadar ’kadın’ denince ilk akla gelen ’annelik’ ve ’ev hanımlığı’ olsa da insanlık tarihi boyunca kadınlar üretim hayatında hep var oldu. Kadının iş hayatına katılması; ailenin gelirinin artmasını, yaşam kalitesinin yükselmesini, fakirliğin azalmasını ve Gayri Safi Milli Hasıla’nın artmasını sağlıyor. Global ölçekte ise ekonomik olarak güçlü ülkelerle rekabet edebilmemiz için, iş hayatında kadının varlığı büyük önem taşıyor. Bu nedenle, Garanti Bankası olarak, ekonomiye daha fazla katılmasını amaçladığımız kadın girişimcileri yüreklendirecek çalışmalara, tam 8 yıl önce başladık. Ve yine bu nedenle, Türkiye’nin, kadın girişimcilere özel ürün ve hizmetler sunan ilk özel bankasının bir ’kadın çalışanı’ olmaktan gurur duyuyorum" şeklinde konuştu.

KADINLAR İÇİN 2,8 MİLYAR TL FİNANSMAN

Garanti Bankası’nın 2006’dan günümüze, iş sahibi kadınlara ve hakim ortağı kadın olan firmalara 2,8 milyar TL tutarında finansman sağladığını ifade eden Kıvrak, "Yine 2006 yılında çıkardığımız Kadın Girişimci Destek Paketi kapsamında, özel ödeme seçenekleriyle finans çözümleri sunmaya devam ediyoruz. 2008’de ise bugün bir araya gelmemize vesile olan Kadın Girişimci Buluşmaları’nı hayata geçirdik. Değerli proje ortağımız KAGİDER’le birlikte, kadınları kendi ayaklarının üzerinde duran, üreten ve ekonomiye katkı sağlayan bireyler haline getirmeyi amaçlayan proje sayesinde, 30 ilde 6 bine yakın kadına ulaştık. 2012’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’yle kadın girişimcilere MBA benzeri bir eğitim veriyoruz. Bugüne kadar, 11 ilde bine yakın kadın girişimcimiz bu kapsamda ücretsiz eğitim aldı. Eylül 2014’te, kredi aşamasında kadın girişimcilere kefalet desteği sunmak amacıyla, Kredi Garanti Fonu’yla bir protokol imzaladık. 2007’den bu yana ise KAGİDER ve Ekonomist dergisinin işbirliğiyle Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı düzenliyoruz. Bu yıl 9.’sunu gerçekleştirdiğimiz yarışmaya başvurular 31 Temmuz’a kadar devam edecek. Buradan hepinizi, başarınızı tüm Türkiye’ye duyurmak, kendi işini kurmak isteyen kadınlara örnek olmak ve yeni başarı hikayeleri yaratmak üzere yarışmamıza başvurmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar ise “Bizler, kadınların ülke ekonomimizin önemli bir parçası olduğuna inanıyoruz. Ne yazık ki, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların işgücü ve istihdamda eşit oranda temsil edilmediğini görüyoruz. Ekonomide kadın varlığının artması için çalışıyoruz. Türkiye gibi büyüyen bir ekonominin kadın iş gücünü görmezden gelerek sürdürülebilir olması imkânsız. Hem çalışarak hem de girişimci olup istihdam yaratarak kadınların ekonomide daha fazla rol sahibi olması ülkemiz için bir zorunluluktur. Balıkesirli kadınların da ekonomiye daha fazla katılımıyla Balıkesir işgücünde Avrupa ortalamalarını zorlayacak bir yapıya sahiptir. Bölgede ekonomik güçlenme potansiyelinin yüksek olduğu açıktır. Bu kadar çalışkan, bu kadar verimli bir şehirde kadın istihdam oranlarının ve kadın girişimciliğinin de büyüyeceğinden hiç şüphemiz yok” dedi.

Balıkesir İş Kadınları Derneği Başkanı ve KAGİDER üyesi Nurbin Tüfekçioğlu da, "Bugün gerçekten benim için çok gurur verici bir gün. Balıkesir’e çok faydalı olacağına inandığım ’Kadın Girişimciler Buluşması’ bugün burada gerçekleşiyor. Ben gerçekleştirdiğim her toplantı da söylemişimdir ’KAGİDER bana sivil toplum örgütü anlayışını ve sivil toplum örgütünün nasıl yönetildiğini öğretmiştir’ Kadın Girişimciler ve kadınlar hakkında çıkan kanunlarda da çok büyük etkenleri var. Türkiye’deki kadın girişimciliğini savunan ve gerçekten iz bırakan bir dernek. Ben hem Balıkesir’deki kadınlar adına hem de Türkiye’deki kadınlar adına KAGİDER’e teşekkür ediyorum. Bugün buradaki toplantı haricinde girişimcilik hakkında, projeler hakkında bilgi almak isterseniz KAGİDER’in web sayfalarından da iletişime geçerseniz size hemen dönüş sağlayacaklardır. Çok fedakar, özverili kadınlar var derneğimizde. Hepimizin örnek alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmalarından ardından toplantı, ’Kadın Girişimcilerin İşlerini Büyütürken Dikkat Etmesi Gerekenler’ başlıklı panelle devam etti. Panelde Garanti Bankası Girişim Bankacılığı Yöneticisi Selin Öz, Garanti’nin kadın girişimcilere yaklaşımını anlattı. Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz ise girişimcilerin kredi kullanırken yaşadığı teminat sıkıntısına çözüm getirmek amacıyla, Garanti Bankası ile imzalanan protokol kapsamında sundukları kefalet destekleri hakkında bilgi verdi. İlk panel, Piramit Danışmanlık’tan Berrin Kuleli’nin ’Geleneksel Pazarlama ve Satış Kanalları’ sunumuyla son buldu. İkinci panelde ise IDECON&Idea Congress’den Yaprak Yapsan ’İşinizi Büyütürken Dijital Pazarlama’ ve b-fit’ten Bedriye Hülya ’Rol Model’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Toplantıya katılan kadın girişimciler, her iki panel sonundaki soru-cevap bölümünde konuşmacılardan daha fazla bilgi aldı.


Toplantının basındaki diğer yansımalarından bazılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Önceki makale Cosmopolitan Dergisi - Tempoya ayak uyduran koleksiyon