Karabuğday köftesi— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Karabuğday köftesi

Karabuğday köftesi

Karabuğday (Greçka)

İçinde ne var? Ne faydası var?

  • Rusya’da bol miktarda tüketilen ve diğer ismiyle greçka olarak da bilinen pişmiş karabuğdayın 1 su bardağı 155 kaloridir.
  • Glüten içermeyen bir tahıl olduğundan Çölyak hastalarının beslenmesinde pilav gibi tüketilebilir.
  • Kaliteli ve sindirimi kolay yüksek protein içeriğine sahip olduğundan vegan kişilerin tüketmesi için uygundur.
  • Yüksek lif içeriğinden sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Pirinç ve buğdaya göre düşük glisemik indekse sahip olduğundan hipoglisemi ve insülin direnci hastalarında kullanılabilen, kilo kaybını destekleyen sağlıklı bir tahıldır.
  • Çok hızlı büyüyebildiğinden pestisit ve diğer kimyasalların kullanılmadığı nadir bitkilerden biridir.
  • Magnezyumdan zengin bu besin damarların rahatlamasını saylayarak yüksek tansiyon hastaları için oldukça uygundur.
  • B vitamin grubundan zengin olduğundan kandaki kolesterol konsantrasyonunu azaltarak kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

Karabuğday köftesi

1 su bardağı yeşil mercimek,
1 su bardağı karabuğday,
3 çorba kaşığı karabuğday unu,
1 orta boy soğan,
2 adet havuç,
1 diş sarımsak,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 çay kaşığı zerdeçal, tuz, karabiber, pul biber

Yeşil mercimek ve karabuğdayı ayrı ayrı haşlayın. Zeytinyağında rendelenmiş havuç ve ince kıyılmış soğanı, sarmısağı soteleyin, yumuşayıncaya kadar pişirin. Haşlanmış tahıllara sebzeleri ekleyin, karabuğday unu ve baharatlar ile birlikte kıvamlı köfte hamuru elde edin. Son olarak büyük isterseniz 6 adet, küçük isterseniz 8 adet hamburger köftesi şekline getirin. Yağlı kağıt üzerinde, önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Afiyet olsun.

Önceki makale Diyet listelerinin olmazsa olmazı, peki neden?
Sonraki makale Su İçmeyi Unutma!