Burçlara göre zayıflama, mide küçültme, günlük kalori, diyetisyen..— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Burçlara göre zayıflama, mide küçültme, günlük kalori, diyetisyen..

Burçlara göre zayıflama, mide küçültme, günlük kalori, diyetisyen..

Diyet hakkında tüm merak ettikleriniz !

Burçlara göre beslenme?

Bilimin dışına çıkılmaması gerektiğini düşünüyorum. Burçlara göre kalsiyum almak gerçekten traji komik . Ben de oğlak burcuyum ve vücudumda yeteri kadar kalsiyum var kalsiyum fazlası hipertansiyon ve kalp atakları riskini arttırır. Gereksinmeleri burçlara göre değil kan parametrelerinize göre dengelemelisiniz.

Mide küçültme vs?

Bariatrik cerrahi her kilo problemi olan kişiye uygulanabilir operasyonlar değildir. Bu girişimlerin değerlendirilmesi ekip işidir.
Doktor- diyetisyen- psikolog- eczacı ve hemşireden oluşan bir ekip değerlendirme yapar. Kişinin operasyona uygun olup olmaması dünyada stardart haline getirilmiş yönergeler göz önünde bulundurularak karar verilir.

Sadece spor ile zayıflar mıyım?

Dünya sağlık örgütünün tanımını gereğince sağlıklı olmak demek tam bir iyilik hali demektir. Fiziksel aktivite sağlıklı olmanın başlarında gelmektedir. Fakat konu kilo yönetimi ise maalesef sadece fiziksel aktivite yeterli olmamaktadır. Sadece fiziksel aktivite ile kilosunu yönetmeye çalışan bireylerin ayrıntılı vücut analizi sonuçlarına gereksinmelerini doğru karşılayamadıkları için yağ yüzdelerinde bir değişiklik gözlenmemiştir. Kilo yönetimi için yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite bir arada olmalıdır.

Kişilerin alması gereken günlük kalori miktarı?

Günlük almanız kaloriden çok sağlıklı olma hali için almanız gerek besin ögelerini sorgulamanız gerekmektedir. Kaloriler üzerinden değil artık almanız gereken karbohidrat- protein -yağ ve lif oranları üzerinden konuşmamız gerekmektedir. Bu hesaplamalar cinsiyet, yaş, fiziksel aktiv ite ve metabolizma hızına göre değişkendir.

Diyetisyeniniz sizin için neler yapabilir?

Görsel veya yazılı medyadan çıkan haberleri takip etmek , birbirine meydan okuyan birçok uzman ve ticari kaygı ile boşa sarf edilmiş kirli bilgiler arasında artık bizler bile hayretler içinde ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.
Genel olarak bakıldığında diyetisyen sadece kilo verdirir diye bir izlenim vardır. Kilo verdirmek veya aldırmak dört sene boyunca beslenme ve diyetetik eğitimi almış diyetisyenin sadece çok küçük bir kısmıdır. Kalp, karaciğer, böbrek gibi birçok organın fonksiyonlarını yerine getirebilmesi , şeker ve kalp krizi gibi birçok hastalığın oluşumunu engellemek adına beslenme planları hazırlamak, anne ve bebek sağlığı gibi birçok alanda hizmet vermekteyiz.

Sevdiğiniz besinleri göz önünde bulundurarak size özel beslenme planlarını sizlerin yüz yıllardır değişmeyen karbohidrat, protein, yağ ve lif ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak gerekli takviyelerle beslenme planınıza ekler. Laboratuvar sonuçlarınızı göz önünde bulundurarak rahatsızlıklarınıza göre program hazırlayan diyetisyenler bu durumla nasıl başa çıkacağınızı yani hastalığı nasıl yöneteceğiniz konusunda size rehberlik eder. Gıda alerjisi veya intoleransı durumunda besin eksikliği yaşamadan  gıdaları elimine etmenizi sağlar.
Medyada duyduğumuz önerilerin bazıları doğru bazıları gerçekten çok komik. Örnekler üzerinden gidersek; tarçın her yerde kullanılmalıdır. Kan şekerini düşürür. Evet doğru fakat herkes kullanabilir mi? Eğer kan şekeriniz düşük ise düşürücü etkisinden dolayı sürekli açlık hissetmenize neden olacaktır ve sürekliliği olan bir yeme alışkanlığına dönüşecektir. Ayrıca acaba bitkinin doğru kısmını mı kullanıyorsunuz? Bu örnekten yola çıkarsak maalesef sadece propaganda amaçlı söylenen bitkiler her zaman kişide istenen etkiyi sağlayamayabilir aksine faydadan çok zarar verebilir. Her duyduğunuz sizin için uygun olmayabilir.
Yaşam tarzınıza ve sağlık durumunuza entegre edilmiş dengeli ve lezzetli beslenme planları sadece uzmanlar tarafından hazırlanmalıdır.
Diyetisyenler sizin irade ortağınızdır. Bu yolda size rehberlik ve motivasyon sağlar.

Uz.Dyt. Fitoterapist Deniz Göncay

Önceki makale Ofis çalışanları da artık fit!
Sonraki makale Egzersizin işe yaraması için altın kurallar!