Hürriyet Turuncu : Özlem Denizmen TEDTalks da b-fitten bahsetti— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi

Hürriyet Turuncu : Özlem Denizmen TEDTalks da b-fitten bahsetti

TEDTalks ile bağlan hayata...

İşim gücüm var, ama yapasım yok. Şöyle bir ilham perisi gelse bana, bir dokunsa diyorsanız, TEDTalks (TED Konuşmaları) tam sizlik. TED (Technology, Entertainment, Design) bir sivil toplum kuruluşu ve dünyanın her yerinde ilham veren konuşma organizasyonları yapıp, bunların videolarını yayınlıyor. Genelde öyle güzel konuşmalar ki içiniz açılıyor. Ben çoğu sabah uyandığunda 10 dakikalık bir TEDTalks dinleyip güne zinde başlıyorum. Kadın, erkek, emekli, öğrenci... Bu entelektüel videoları herkese tavsiye ederim. Sıkı durun, bende geçen hafta ilk TEDTalks'ımı yaptım. Hem de...

ilham lazım bana...

Dünyada ki değişimi takip etmek mümkün değil. Aslında her şeyi takip etmek de gerek değil. Hızlı ve sevgisiz, şefkatsiz yaşayan bir toplum olmaya doğru gidiyor insanlık. Zaman yok. Imkan yok. Ama güneş her doğduğunda farklı bir dünyaya uyandığımız da kaçınılmaz bir gerçek. 10 dakika ayırabilirseniz... En az haftada birkaç kere size de TEDTalks dinlemenizi tavsiye ederim. Ben çok eğleniyorum,öğreniyorum ve kendimi çocuk kadar yaratıcı, üniversite öğrencileri gibi heyecanlı ve krallar kadar entelektüel hissediyorum.

Yeni trend bu

Yeni trend kısa ve öz konuşmak. Sadece bununla kalmıyor, hikayelerle, sıkmadan, heyecanlandırarak, ilham vererek bir şey öğretmeye kalkmadan konuşmak. TEDTalks denen bir stil var, ne anlatacaksan 18 dakikada maksimum anlatıp bitiriyorsun. Ya şaşırtman, ya ağlatman, ya da güldürmen gerek. Konuşmaları aynı anda canlı olarak tüm dünya izliyor, ve sonradan da TEDTalks app inde ya da Youtube de bulabiliyorsunuz.

12 Dakikada ne denir

Bu yaz bana bir telefon 'Alo Özlem hanım TEDTalks Atina'da konuşur musunuz.?' Adam daha lafını bitiremeden TABİ diye yerimden fırladım. Neredeyse her gün dinlediğim bu ilham verici konuşmalardan birini ülkemi de temsil ederek yapacaktım. Bundan iyisi can sağlığı.

Atina'da ne oldu 

TENAthens da 2000 kişilik bir salonda yapmam istendi. Aylarca çalış, hazırlan, ayna önünde prova... Sonunda konuşmayı yaptım. Bir de üzerine üşüttüm. Neyse, zam zor çıktım podyuma. Tam 12 dakika sürdü, kendimi yarış arabasında gibi hissettim. Bir yandan ateşim çıkıyor, diğer yandan ateş basıyor Sürekli geri sayan saniyeleri mi düşüneyim, ne diyeceğimi mi, ilham vermeyi mi, şaşırtmayı mı, aaaa... o kadar TV ve seminer tecrübem olmasına rağmen bu başka bir gezegendi sanki. Sunum bitti... Ben de bittim. Durmayan alkış ise her şeyi sildi geçti.

Ne anlattım

Give Women Credit (Kadınlara kredi verelim; kadın parayı yönetebilir) dedim. Forbes 500 de kadın CEO (Genel Müdür) dan daha fazla CF0 (Mali işler Direktörü) var. Örneğin 9 kadın toplam 681 milyar dolar yönetiyor. Türkiye'nin dört bir yanında kadınların açtığı 221 tane de bayilik de cabası. Anlayacağınız Icaymakh kadayıf. Yunan ekonomisinin 3 katı. Bir kitap var, dünyaca ünlü yatırıma Warren Buffet KTZ gibi yatırım yapıyor' kitabın ismi. Cidden öyle. Araştırmalar gösteriyor ki, kadınlar yüzde 4,6 daha iyi getiri sağlıyormuş yatırımlarda.

Ayakkabı 

Bir anket yapmışlar, attığınız için üzüntü duyduğumuz bir çift ayakkabı var mı diye. Kadınların yüzde 92'si evet demiş. Aynı kişilere ikinci soruyu sormuşlar, peki ayrıldığınıza üzüldüğünüz en az bir sevgiliniz var mı? Yanıt yüzde 19. Evet ayakkabılar kadın hayatında önemli ama bir tek bununla kalmıyoruz. Araştırmalara göre kadının eline para geçince ailesinin eğitimi, gıdası ve sağlığına harcıyor.

Şahane Bedriye

Bir örnek vermek adına girişimcilikle ilgili Bedriye Hülya'yı anlattım onlara. Ülkemizde hem para kazanıp, hem sosyal fayda sağlayan, seri girişimci, müthiş kadın Bedriye'nin açtığı 30 mt2,lik kadına özel spor salonlarından, 150,000 kadının daha sağlıklı, özgüvenli ve mutlu bir yaşama sahip olduğunu anlattım. Bir de sadece kadınlara verilen 250 tane de franchise var. Daha iyisi can sağlığı. Harvard Business Review araştırmasına göre kadınlar yan sermaye ile yüzde 20  daha fazla getiri sağlayabiliyormuş.

Mevlana haftasına girdik

Mevlana'nın bir sözü beni çok etkiliyor, bir TEDTalks'da onun da adı geçsin istedim. Konuşmamı "Bir Mum Diğer Bir Mumu Tutuşturmakla Ateşinden Bir şey Kaybetmez" sözüyle bitirdim. Haydi kadınları paralarını yönetmeye davet edelim, kadınlara kredi verelim.

   Sağlık,Sevgi ve Para ile kalın.

 

Hürriyet Turuncu : Özlem Denizmen TEDTalks da b-fitten bahsetti

Önceki makale Cosmopolitan Dergisi - Tempoya ayak uyduran koleksiyon