Kış mevsimini hastalıksız geçirmek mümkün mü?— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Kış mevsimini hastalıksız geçirmek mümkün mü?

Kış mevsimini hastalıksız geçirmek mümkün mü?

Son günlerde salgın olarak yayılan farenjit ve diğer hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirin!

Farenjit boğazda, küçük dil arkasında ve bademciklerin olduğu bölgenin (farenks) iltihaplanmasına denir. Farenjit oluşturan nedenlerin başında virüsler ve bakteriler gelir. Genel belirtiler; ateş yükselmesi, boyundaki lenf bezlerinin şişmesi, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerdir.

Eksik tedavi hastalığı uzatır. İstirahat ve doğru beslenme yani vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin karşılanması çok önemlidir. İştah kaybı çok sık gözlendiği için günlük almanız gereken enerjiyi karşılayabilmek çok önemlidir.

Kış mevsimini hastalıksız geçirmek mümkün mü?

Konu bağışıklık sistemi ve gereksinmeler olunca iyi beslenmenin önemini kimse hafife almamalıdır. Tedavi sürecinde  vitamin-mineral ve antioksidanların vücudumuzu güçlü tuttuğunu unutmamız gerekmektedir. Sadece sebze ve meyvelerden bahsetmiyoruz. Enfeksiyonları vücudumuzdan def edebilmek ve tedavi sürecini desteklemek adına her besin grubundan yiyecekleri savunma metabolizması için hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz.

Bağışıklık sisteminiz için beslenme planınıza eklediğiniz besinler mikropları def etmenize yardım eder!

*Bazı mikro organizmalar sağlık açısından önemlidir ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde etkilidir. Tedavi sürecini desteklemek için probiyotik yoğurt ve içeceklerden destek alabilirsiniz

*Baharatlı ve aşırı tuzlu gıdalar boğazınızı tahriş edebilir, bu yüzden süreçte hasarı en aza indirmek için bu tür gıdaların içinde bulunduğu yiyeceklerden kaçının.

*Tükettiğiniz gıda ve sıvıların ılık olmasına özen gösterin.

*Ağrı çok şiddetli ise yemekleri püre kıvamında tüketebilirsiniz. Sebzeleri çatalla ezerek veya blendırdan geçirerek tüketebilirsiniz .

*Kaba- sert yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. Sert ekmek kenarı, kızarmış ekmek, fındık badem gibi yağlı tohumlar veya çiğ sebzeleri yutmak ta güçlük çekebilirsiniz. Bu dönemde tüketmekten kaçının.

*C vitamini tüketiminizi arttırmanız gerekmektedir. Fakat asidik olan meyveler tahrişi arttıracaktır direk olarak tüketmekten kaçının. 1 çorba kaşığı kadar probiyotik yoğurdun üzerine birkaç damla limon ile doğal ilacınızı kendiniz yapabilirsiniz.

*Özellikle boğaz tahriş olmuş ve iltihaplı ise bol su ile yumuşatmak ve su kaybını önlemek için bol sıvı tüketmeye özen gösterin.

Hastalıklardan korunmaya dair...

 

  1. Omega 3 ten zengin olan uskumru, somon veya ton balığı gibi yağlı balıklar vücutta meydana gelmiş zararlı enflamasyonu düşürmeye yardımcıdır. Haftada 2-3 defa tüketilmesi bağışıklık sisteminin yanı sıra kalp damar sağlığı açısından da önemlidir.
  2. İçerdiği çinko ve polifenol olarak bilinen antioksidanlarla destekleyen saf kakaodan yapılmış bir parça bitter çikolata ile bağışıklık sisteminize destek verirken serotonin yani mutluluk hormonunuzu aktive edebilirsiniz.
  3. Bir avuç taze yaban mersininin diğer meyvelere oranla daha yüksek oranda antioksidan içeriği olduğu bilinmektedir.
  4. İçerdiği beta glukan ile bağışıklık sisteminizi destekleyen yulaf özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir.

Çay sadece dumanı tüten bir içecek midir?

Sadece keyif amaçlı tükettiğimiz siyah çayın bile kalp damar sağlığını korumak gibi faydaları vardır.  Ancak beklenen faydayı sağlayabilmesi için doğru bitkiyi doğru şekilde hazırlamak gerekir.

Birçok hastalığın önlenmesi ve sürecin hafifletilmesinde tedaviye destek amaçlı hafif etkili bitkilerden çay olarak faydalanabiliriz.

Gargara olarak ada çayı...

adacayi

Bakteri ve virüsler üzerinde etkili olduğu birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır.

Rahatsızlıkta tedaviye destek amaçlı olarak gargaranın hazırlanışı:

Güvenilir marka süzen poşet ada çayı 1-2 poşet 120—150  ml'lik bardağa koyun.

Suyu kaynatıp 100 dereceden 80 dereceye düşmesini bekleyin ve ılındıktan sonra bardağa ekleyin. 10-15 dk bekledikten sonra yanmayacak sıcaklığa geldiğinde şeker ve limon ilave etmeden gargara yapabilirsiniz.

Kış çayı tarifi

İltihap giderici ve  ağrı kesici, musilaj içeriği ile boğazı yumuşatan bitkileri tedaviye destek amaçlı kullanabiliriz. İlaç alımından bir saat önce veya sonra tüketilmesi gerekmektedir.

1çay kaşığı ıhlamur

1 çay kaşığı karanfil

1 çay kaşığı meyan kökü

1/2çay kaşığı toz zencefil

Malzemeleri karıştırıp 10-15 dk kaynamış ılınmış suda ağzı kapalı şekilde bekleterek tüketebilirsiniz. Tadlandırmak için bir kaşık bal ilave edebilirsiniz.


Uzman Diyetisyen Deniz Göncay

Foto: Justbeedrinks

Önceki makale Üç Detoks Tarifi ile Bahara Hazırlanın
Sonraki makale 100-150 kalorilik atıştırmalıklar