Tarzını Seç: Farklı Pilates Türleri ve Vücuda Etkileri— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Tarzını Seç: Farklı Pilates Türleri ve Vücuda Etkileri

Tarzını Seç: Farklı Pilates Türleri ve Vücuda Etkileri

100 yıllık bir geçmişi olan pilates, 6 temel ilke üzerine kuruludur: kontrol, nefes, merkezleme, akıcılık, keskinlik ve denge. Zihin ve beden bütünlüğünü öngören, nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar uzanan 500'den fazla egzersiz içerir ve kendi içinde çeşitleri vardır.

 

Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kasları güçlendirmeye, esnetmeye ve özellikle iç karın kaslarının kuvvetlendirilmesine yardımcı olan pilates egzersizleri, vücudun merkezini (core) güçlendirip, denge ve koordinasyonu arttırarak stresi azaltır.

 

Pilates vücudunuzu sıkılaştırmak, esnekliğinizi arttırmak ve duruşunuzu düzeltmek ya da güçlendirmek için en uygun egzersiz yöntemidir. Bununla birlikte, pilateste yapılan hareketler, nefes alış-veriş ile koordineli olarak yapıldığından doğru nefesin farkına varmanızı sağlar. Günümüzde egzersizi yaşamının bir parçası haline getiren her kadın, kendi anatomisine uygun egzersizler bulabileceği pilatese bir şans veriyor.

 

Sen de bilgisayar karşısında uzun süre vakit geçiriyor, oldukça hareketsiz bir yaşam sürüyor ve boyun, bel ve sırt ağrılarından şikayet ediyorsan kendine bir iyilik yap, b-fit ile ilk pilates dersini ayarla!

 

Peki senin için en doğru tercih hangisi? Gelin sizlerle türlerine göre faydaları da çeşitlenen pilatese yakından bakalım…

 

Mat Pilates

 

Genel olarak tercih edilen ve en yaygın pilates methodu olan Mat Pilates, sadece pilates matı dediğimiz minder üzerinde uygulanır. Bacak, karın, kol ve sırt kaslarını çalıştırmasının yanı sıra, dengenin de işin içinde olduğu, yerçekimine karşı yapılan hareketlerle merkez kasların kuvvetlenmesini ve yerçekiminin neden olduğu sarkmalara ve deformasyonlara karşı vücudun sıkılaşmasını ve kendini yenilemesi sağlar.

 

Tek ihtiyacınız olan matın, yani minderin, doğru seçimi önem teşkil eder. Dışarıdan bakıldığında yoga ve pilates matlarının boyları, büyüklükleri ve görünümleri aynıdır, bu nedenle de çok karıştırılırlar. Pilates matları daha kalın (10-15mm) ve omurgaya masaj yapacak yumuşak nitelikte tasarlanmıştır.

 

Yardımcı Aletlerle Yapılan Pilates

 

Omurganın doğal duruş pozisyonunu koruyarak, mat üzerinde pilates topu, pilates bandı, pilates çemberi gibi aletlerle yapılan pilates çeşididir. Bu destekleyici aletler kullanıldıkları bölgedeki kaslara yoğunlaşmayı sağlar ve kas kütlesini arttırmaya yardımcı olur.

 

Aletli Pilates

 

Aletli Pilates; Reformer, Cadillac gibi pilates için özel hazırlanıp tasarlanmış aletler ile genellikle özel stüdyolarda, spor salonlarında, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yapılan pilates türüdür.

 

Reformer Pilates, itme – çekme hareketleri üzerine temellenir. Reformer, bir çerçeve üzerinde kayan bir platform, yaylar, kayış ve makara sisteminden oluşur. Bu unsurların her biri kişinin kilo, boy veya çalışma derecesine göre ayarlanabilir.

 

Adını ise rahatlığı ile bilinen Cadillac araba markasından alan Cadillac Pilates’in çıkış noktası, hastanedeki yatalak hastalar için geliştirilmiş tasarımıdır. Oldukça teferruatlı bir yapıya sahip olan Cadillac, egzersizleri yapan kişiye yardımcı olması amacıyla kol ve bacaklar için yaylar, esnemek için barlar ve asılı durabilmek için demirlerden oluşur.

Önceki makale Çocuğunuz ve İçinizdeki Çocuk için Eğlenceli Spor Hareketleri
Sonraki makale 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!