Ulaşılabilir Hedefler Koymak— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Ulaşılabilir Hedefler Koymak

Ulaşılabilir Hedefler Koymak

Ulaşılabilir Hedefler ve Sürekli Zaferler

“Yeni yıl, yeni hedefler”, “Bu pazartesi söz”, “Ay başında başlıyorum”… Bu cümleler size de tanıdık geldi mi? Hepimiz zaman zaman koyduğumuz hedeflere ulaşmak için kendimize bu cümleleri kuruyoruz. Peki ya bu cümleyi kurduktan sonrası? İnanmak ve ilk adımı atmak başarmanın yarısıdır. Ama aynı zamanda hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak o uzun soluklu yolda doğru ve emin adımlar ile yürümeniz için gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymak çok önemlidir.

 

Bizler, hedeflerimiz sayesinde motivasyonu daha yüksek, özgüveni sağlam, hareketleri etkin ve vizyoner kişileriz. Koyduğunuz hedefe ulaşmak kadar önemli olan bir diğer şey ise, arada geçen süreçte motivasyonunuzu ve özgüveninizi kaybetmeden ilerlemektir. Unutmayın, hedeflerinize giden bu yolda size destek olacak en iyi rehber yine sizsiniz; istekleriniz, gerçekliğiniz ve sabrınız. Peki ulaşılabilir hedefler koymanın sırrı nedir?

 

Liste Yap - Grupla - Sırala

İş hayatında, kişisel hayatımızda, sosyal hayatımızda yani kısaca hayatımızın her alanında hepimizin başarmak ve alışkanlık kazanmak istediği farklı farklı hedefleri var. Bu hedeflerin bazıları yaşamımıza fayda sağlayacak ve bizi başarıya ulaştıracak şeyler olurken, bazıları ise sadece özendiğimiz, “ah keşke” dediğimiz şeyler olabiliyor. Bu yüzden hedeflerinizi gruplara ayırmak ve önem sırasına göre listelemek onlara daha kolay ulaşmanızı sağlar.

 

Önce ulaşmak istediğiniz hedeflerin bir listesini yapın. Fiziksel olarak gözünüzle görmek, hedefinizi somutlaştırır. Yazdığınızda fark edeceksiniz ki bazen farklı gibi gözüken eylemler aslında aynı hedefe çıkar. Bu yüzden hedeflerinizi aile, sosyal yaşam, finansal, kariyer, sağlık gibi ana başlıklar altında toplamak, hedeflerinizi daha net belirlemenizi ve kendi aralarında bir önem sırası yapmanızı sağlar. Böylece motivasyonunuz ve enerjinizi boşa harcamamış, hedefinize odaklamış olursunuz.

 

Neyi, Neden İstiyorsun?

Konulan bir hedefi ulaşılabilir yapan en önemli şey onun gerçek olmasıdır. Herkes yapıyor, herkes gidiyor, herkes uyguluyor diye, o senin istediğin hedef olmayabilir. Bir hedefe ulaşmak için güçlü bir motivasyon gerekir ve bu motivasyon senin içinden gelmelidir. Eğer koyduğun hedefin senin için önemini ve faydasını belirlersen, ona ulaşman daha kolay olacaktır.

 

Şimdi hedef listene bir göz gezdir. Yazdığın her maddeyi gerçekten yapmak istiyor musun? Eğer istemiyorsan üstünü çiz, eğer istiyorsan da senin için önemini veya faydasını yanına not al ve bunu kendine hatırlat!

 

Kısa Süreler, Sürekli Zaferler

Bir hedefi ulaşılabilir yapan temel faktörlerden biri de doğru zamanlama yapmaktır. Kısa dönemli ve hızlı tamamlayabileceğiniz adımlar belirleyin. Kısa sürede elde edeceğiniz başarılar, hedefe giden yolda disiplini daha kolay sağlamanızı ve motivasyonunuzu sürekli canlı tutmanızı sağlar.

 

Hedefini Herkese Göre Değil, Kendine Göre Koy

Her hedef kişiye özel olmalıdır. Sizin zamanınıza, gücünüze, yeteneklerinize, bedeninize ve ruhunuza uyum sağlamalıdır. Hedefinize bağlı kişiselleştirmeler için bazen profesyonellerden yardım almanız gerekebilir, böylece hedefleriniz daha ulaşılabilir ve sürekli olur. Ayrıca zaman çizelgenizi günlük yaşamınıza adapte edebileceğiniz şekilde planlayın, böylece hedefinize giden yolda zorlanmaz ve daha emin adımlarla ulaşırsınız.

 

Değişikliklere Açık Ol

Hayatın her alanında olduğu gibi hedefleriniz konusunda da esnek ve değişikliklere açık olmanız önemlidir. Bazen koyduğunuz hedefin ilerleme kaydettikçe aslında gerçek hedefiniz olmadığını fark edebilirsiniz veya zamanlamanızda sizden bağımsız değişiklikler oluşabilir. Bunları yolunuza çıkan engeller olarak görmek yerine sizi geliştirecek ve yolunuza daha güçlü devam etmenizi sağlayacak meydan okumalar olarak görün.

 

Her Adımı Kutla

Hedeflerinize ulaşmak çoğu zaman uzun soluklu bir yoldur ve bu yolda inişlere de çıkışlara da hazırlıklı olmanız gerekir. Motivasyonunuzu hep canlı tutmak için başarılarınıza odaklanın. İster küçük olsun ister büyük bütün başarılarınızı kutlayın ve gurur duyun. Küçük veya büyük fark etmez, kendiniz için istediğiniz yolda ileriye doğru attığınız adımlardan daha değerlisi var mı?

Önceki makale 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!
Sonraki makale Nedir Bu Meditasyon?