Yoga’nın Büyülü Etkisi
Yoga kişinin iç dünyasına yapılan bir yolculuktur. Benlik, nefes ve enerjinin farkındalığı üzerine yönlendirilmiş içsel odaklanma sırasında kişinin zihinsel düşünceleri ile fiziksel hareketleri bütünleşir.
Yoga kelimesi Sanskritçe’de ‘birlik’ anlamına gelen ‘yuji’ kelimesinden türetilmiştir. İnsanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülen yoganın başlangıcı belirsizdir, ancak Hindistan’da bulunan erken arkeolojik kanıtlar (yoga pozlarını içeren taş ve kil tabletler) M.Ö.3000’e tarihlenir.
Binlerce yıl önce ortaya çıkmış bir felsefe, bilimsel altyapısı olan uygulamalı bir yaşama sanatı olan yoga, düşüncelerin merkezinden hareketlere aktarılan kontrollü eylemlerle şifalanmak için yapılır. Fiziksel duruşları, kontrollü solunumu ve meditasyonu birleştiren bu bütünsel sağlık yaklaşımı Birleşmiş Millet’lerin 2014’te aldığı kararla, her yıl 21 Haziran’da Uluslararası Yoga Günü ile kutlanmaktadır.
İnsanın sağlıklı ve kaliteli yaşaması için bir sürü tekniği bir araya getiren klasik dönem yogasında, anlamlı bir yaşam için etik ilkelerden bahseden metinlerde, farkındalık ve aydınlanmaya giden sekiz yolun ana hatları çizilmiştir.
- Yama; kişinin kaçınması gerekenler (zarar vermemek, doğruluk, çalmamak, nefsi kontrol etmek gibi evrensel ahlaki disiplinler)
- Niyama;iradenin güçlendirilmesi için uygulanacaklar (saf olmak, şükretmek, okuma ve hatırlama gibi disiplinler)
- Asana;vücudu esnek, kuvvetli, dengeli hale getiren hareketler (genel anlamda yoga duruşları)
- Pranayama;nefes ve enerji tekniklerinin uygulanması (nefes yogada yaşam enerjisi olarak kabul edilir ve farkındalık gerektirir)
- Pratyahara;duyuların dış dünyadan iç dünyaya yönlendirilmesi
- Dharana;konsantrasyon uygulamaları
- Dhyana;pozitif düşünce ve meditasyon hali
- Samadhi;bütünün idrak edilmesi, aydınlanma safhası
Yogaya yeni başlayacaksanız, her tekniği doğru bir şekilde yapabilmeniz için bir yoga eğitmeniyle başlamak en doğrusu olacaktır. Böylece yoga duruşlarını doğru bir şekilde öğrenip, olası incinme ve yaralanmaları önlemiş olursunuz. Ayrıca, yeni başlayanlar için birkaç tavsiyemiz daha var:
- Yoga nefesinizi, bedeninizi ve zihninizi kullanarak, farkındalığınızı arttıracağınız bir süreç. Bu nedenle yogaya başlamadan önce olumsuz düşüncelerinizden arının ve sadece rahatlayın.
- Boş bir mide ile yoga yapmak ya da son yemeğinizden en az 2-3 saat geçmiş olması idealdir. Ayrıca, yoga sırasında vücuttan atılan toksinleri temizlemenize yardımcı olacağı için, gün içinde en az 2 ila 3 litre su içmelisiniz.
- Yoga yaparken kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın. Her vücut tipinin benzersiz olduğunu ve farklı insanların farklı seviyelerde olabileceğini unutmayın. Bazıları belirli bir yoga duruşunu kolayca yapabilirken, diğerlerinin biraz daha fazla zamana ve pratik yapmaya ihtiyaçları olabilir. Yoga duruşlarında esnekliğiniz ve verimliliğiniz düzenli uygulamalarla gelişecektir.
Büyülü bir etkisi olan yoga; zihin ve beden arasındaki ilişkiyi sağlam temeller üzerinde geliştirerek kendinizi sağlıklı, enerjik ve zinde hissetmenizi sağlayacak. Siz de binlerce yıldan beri süregelen bu bilgeliğin rehberliğinde kendin iç dünyanıza doğru bu yolculuğa çıkın. Deneyimli eğitmenlerimiz bu eşsiz yolculukta size eşlik etmek için sizleri bekliyor.