Mutfaklarda Sağlıklı Kış Hazırlığı— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Mutfaklarda Sağlıklı Kış Hazırlığı

Mutfaklarda Sağlıklı Kış Hazırlığı

Sonbaharın ilk günlerinde yavaştan kışa hazırlık telaşı başlar mutfaklarda. Reçeller yapılır, turşular kurulur, dondurulmaya müsait sebzeler istiflenir. Gönlünüz sağlıklı besinlerden yana olmasına rağmen, çok vaktinizi alacağı endişesiyle bu hazırlıklardan uzak duruyorsanız, önerilerimizi okuyun!

Reçel yaparken...

Şekerin sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerinin daha da aşikar olmasının ardından, marketlerde şekersiz reçellerin sayısı her geçen gün artıyor. Fazla şeker obeziteden diyabete birçok hastalığa neden oluyor. Bizler de evlerimizde şekersiz reçeller yapabiliriz. Bunun için büyük marketlerde satılan meyve şurubu şekerlerinden yararlanabilir, şekerin miktarını yavaş yavaş azaltarak hiç olmazsa zararını azaltabiliriz.

1- Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker ekleyin. Ancak meyve şurubu şekerinden yapacaksanız, yarım kilosu yetiyor haberiniz olsun.
2- Ekşi meyvelerin 1 kilosuna ise 1,5- 2 kilo şeker ekleyin. Meyve şurubu şekerinden yapacaksanız 750 gr. yeterli.
3- Yumuşak meyvelerde kıvamı tutturmak için, önce şurubunu hazırlayın. Daha sonra ayıklanmış ve yıkanmış meyveleri fazla zedelemeden içine atın. İnmesine yakın içine yarım limon sıkın ve bir taşım daha kaynatın.
4- Ayva, erik gibi sert meyveleri ise önden suda biraz haşlayın. Yumuşayınca şeker ilave edip öyle pişirin.
5- Reçelinizin pişip pişmediğini anlamak için, su dolu küçük bir bardağa bir çay kaşığı reçel damlatın. Dağılırsa, biraz daha pişmeli; katı olarak duruyorsa pişmiş demektir.

Sebzeleri dondururken

Sağlıklı bir şekilde dondurulmuş sebzeler, kış aylarında tam bir kurtarıcıdır. Hem her daim elinizin altında bulunduğu için formunuzu korumanıza yardımcı olur,  hem de katkı maddesi içermez.
1- Donduracağınız sebzelerin tazeliğine çok dikkat edin.
2- Kabak, patlıcan, fasulye gibi sebzeleri dondururken “şoklama” yapmayı unutmayın. Bunun için tek yapmanız gereken, sebzeleri kaynar suda 30 saniye kadar bekletmek ve sonrasında hemen buzdolabı poşetlerine koyup kaldırmak.
3- Sebzeleri koyduğunuz poşetleri elinizle yassılaştırın ki, buzluğunuzda daha çok yer açılsın.

Sebzeleri kuruturken

Sebzeleri kurutarak muhafaza etme, yüzyıllardır yapılan sağlıklı bir yöntem. Böylece yaz sebzelerini vitamin değerlerinden mahrum bırakmadan kışın da tüketebiliriz.

1-Taze meyve ve sebzelerinizi iyice yıkayın, hatta sirkeli suda bekletin ki, tarım ilaçlarından tamamen arınmış olsun sebzeleriniz.
2- Patlıcan, biber, kabak gibi sebzeleri ipe dizip, balkonda güneş alan bir yerde kurumaya bırakın. Birkaç gün iyice kuruduktan sonra ipe dizili olarak mutfağınızda uygun bir yere asabilir, böylece dekoratif bir görünüm de elde edebilirsiniz.
3- Yeşil yapraklı sebzeleri ise balkonunuzda bir masanın üzerine sererek kurutun. Üzerini toz gelmemesi için ince bir tülbentle kapatmayı ihmal etmeyin.

Turşu kurarken...

Kış sofralarının vazgeçilmezi turşuyu sağlığımız için fazla tüketmememiz gerekiyor. Siz de “az olsun, öz olsun” diyenlerdenseniz, bu püf noktalara dikkat edin.

1- Turşu yapacağınız sebzeleri yıkayıp, ayıkladıktan sonra sıra sıra kavanoza yerleştirin.
2- Üzerine damak tadınıza göre kaya tuzu, sirke ve bol miktarda sarımsaktan oluşan karışımı ilave edin.
3- Turşunuzun daha aromalı olması için isterseniz; içine nohut, kırmızı biber, kereviz ve maydanoz ilave edin.
4- Hava almaması için kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Asla eski kavanoz kapağı kullanmayın. 
3- Kavanozları direkt güneş ışığı almayan bir yerde bekletin. Arada sırada kavanozları ters yüz edin.
4- 15 gün sonra turşunuz olmuş demektir, afiyetle yiyebilirsiniz.

Önceki makale Çocuklar neden kilo alıyor?
Sonraki makale Sağlıklı bir diyet için 10 emir