Meme Kanserine Karşı Kendinizi Koruyun
Meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkan meme kanseri, ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür.
Birçok kanserde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirledi.
Meme Kanseri Belirtileri
Meme içinde kanserleşen bir hücrenin, bir tümör oluşturması ve bir uzmanın muayene sırasında anlamasına ya da radyolojik incelemede belli olmasına kadar hayli uzun zaman geçmesi gerekiyor. Kadınlar genellikle en az 1 cm. büyüklüğüne ulaşmış bir kitleyi, elle kontrol yöntemi sayesinde fark edebiliyorlar.
Meme Kanserinin belirtileri ise;
- Memede elle hissedilen bir sertlik veya kitle,
- İki meme arasında son dönemde ortaya çıkan asimetri,
- Meme başında veya meme cildinde içe doğru çekinti,
- Memede kızarıklık, yara, egzama, kabuklanma, çatlama,
- Meme cildinde portakal kabuğuna benzer görünüm,
- Meme başında şekil veya yön değişikliği,
- Memede olağan dışı şişlik veya boyut artışı,
- Adet dönemlerinde memede rastlanabilenden farklı karakterde ağrı,
- Meme başından akıntı; özellikle pembe, kırmızı renkte,
- Koltuk altında sertlik, şişlik veya kitle.
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Günümüzde meme kanseri belirtilerininin çoğu kişinin kendisi tarafından bulunuyor. 20 yaşından itibaren tüm kadınların her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapması erken teşhis için büyük önem taşıyor.
Siz de kendi kendinize meme muayenesi yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Muayeneye önce ayna karşısında başlanır. Eller bele konularak önce memelerin simetrik olup olmadığı kontrol edilir. Memelerde görünür bir kitle araştırılır, meme derisinde herhangi bir çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığına bakılır.
- Eller yukarı kaldırılarak aynı incelemeler tekrarlanır.
- Ardından yatarak muayeneye geçilir. Muayeneye önce sağ memeden başlanır. Daha rahat muayene edebilmek için sağ omuz-sırt altına küçük bir yastık konulur. Sağ el başın arkasına yerleştirilir.
- Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirilir. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltına bakılır.
- Ardından, sol meme ve koltukaltı da benzer şekilde değerlendirilir.
Memelerde veya koltuk altında yukarıdaki belirtilerin herhangi birini görmeniz durumunda gecikmeden doktora başvurun.
Meme Kanserinden Korunmak
Her ne kadar ilerleyen yaşlarla beraber görülme sıklığı artsa dahi, meme kanserinden korunmanın bir takım yolları bulunuyor:
- Sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak,
- İdeal kiloyu korumaya özen göstermek,
- Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak,
- Bebek sahibi olan anneler için ilk 6 ay emzirmek,
- Çok geç yaşta anne olmamak,
- Hormon ilaçlarının kullanımına dikkat etmek.
Unutmayın ki, kendi kendine meme muayenesi 20 yaşından sonra her ay, mamografi 40 yaşından sonra her sene tekrarlandığı durumda meme kanseri vakalarının %80’i erken dönemde saptanabilir. Ülkemizde her ilde olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak mamografi çekilmekte; ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak veriliyor.