FRANCHISE EKOSİSTEMİ 65 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
FRANCHISE EKOSİSTEMİ 65 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR

FRANCHISE EKOSİSTEMİ 65 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR

Türkiye'deki zincir işletmelerin sayısını 3 bin 700'e, zincir işletmelere bağlı şube sayısını 66 bine, yurtdışına açılan Türk marka sayısını ise 405'e ulaştıran franchise ekosistemi bu yılı 55 milyar dolarla tamamlamayı hedefliyor. 2024 yılında ise ekosistemin büyüklüğünün 65 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Her yıl hazırladığımız kapak haberimizde bu yıl da Türkiye'de franchise veren 100 markanın yatırım koşullarını ve hedeflerini araştırdık. Yaptığımız araştırmalara göre bu 100 şirket 2024 yılının sonuna kadar 4 bin 521 franchise şube açacak.

100 ŞİRKETİN FRANCHİSE KOŞULLARI

Franchise sistemi sadece Türkiye'de değil tüm dünyada kabul görmüş en kazançlı ekonomi ve büyüme modeli olarak tanımlanıyor. Pandemiden bu yana, sadece Türkiye ekonomisini değil tüm dünyayı sarsan enflasyon, tüm sistemleri etkiledi. Bir franchise satın almak, sıfırdan yeni bir iş kurmadan, markalaşmadan her düzeyde çalışan bir iş modeline sahip olmayı sağlıyor.

Bir franchise işletmesi, franchisor'un hem idari hem de pazarlama alanlarında sunduğu 'knowhow' ve verdiği eğitim ile daha hızlı büyüme ivmesi yakalıyor. Türkiye'nin dinamik ekonomisi ve girişimci ruhunun yanı sıra birçok uluslararası markanın Türkiye pazarına ilgisi, franchise ekosisteminin gelişmesini destekledi. Yüz binlerce çalışana iş imkanı sağlayan franchise ekosisteminin rakamsal verilerine baktığımızda; 2023'te yarattığı istihdam sayısının 300 bin kişiyi aştığını, Türkiye'deki zincir işletmelerin sayısının 3 bin 700, zincir işletmelere bağlı şube sayısının 66 bin, yurtdışına açılan Türk marka sayısının ise 405'e ulaştığını görüyoruz. Bu yılın sonuna kadar 25 binden fazla girişimciye ev sahipliği yapmaya hazırlanan ekosistemin büyüklüğünün ise 55 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 2024 yılında ise ekosistemin büyüklüğünün 65 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 

Önceki makale "KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYEN KADINLARI B-FİT'E BEKLİYORUZ"
Sonraki makale B-FİT'İN YENİ HEDEFİ YURT DIŞI