Sağlıklı Yılbaşı Atıştırmalıkları İçin 7 Öneri
Yılın heyecanla beklenen en keyifli fakat yılın en kalorili sofrasına hazırlıklar başladı. Ağır yemeklerin hemen arkasından yenen tatlılar, kekler, kurabiyeler, pastaların bolca şişkinlik, kalori ve sonrasında pişmanlığı da beraberinde getirmesi pek muhtemel…
Kalabalık toplanmaların ve lezzetli menülerin planlandığı son haftalarda, yılbaşı menünüzde sağlıklı atıştırmalıklara da yer vermeye ne dersiniz? Sadece eski bildiğimiz malzemeleri, yeni sağlıklı olanlar ile yer değiştirerek, büyüklerle birlikte aynı heyecanlı anları bekleyen minikler için de harika sağlıklı formüller yaratmak mümkün.
1- Sütlü çikolata yerine antioksidan deposu olan bitter çikolatayı kullanın
Bitter çikolata yüksek antioksidan özelliği sahiptir ve içinde bol miktarda magnezyum ve demir içerir. Uzmanlar içinde en az %70 oranında kakao içeren bitter çikolatayı tüketmemizi önermektedir. Bitter çikolata doymuş yağ ve yüksek kalori içermediğinden kurabiye ve keklerinizi tatlandırmak için iyi bir alternatif olabilir.
2- Yumurtanın sadece beyazını kullanmak yerine tüm yumurtayı kullanın
Yumurta hakkında tartışmalar sürüp gitse de, siz doğada var olan formundan yani bütününden vazgeçmemeye çalışın, elbet doğanın bir bildiği vardır. Bütün yumurta vücudunuz için gerekli olan protein, vitamin ve minareli dengeli bir şekilde sağlar. Büyük boy bir yumurtada ortalama 5 gr protein, 6 gr yağ bulunur (USDA). Özellikle çocukların ve ailedeki tüm bireylerin sağlığı için doğal yumurtaya ulaşmanın yollarını aramaktan vazgeçmeyin.
3- Rafine şekeri kuruyemiş, meyve, tahıl parçacıkları ile değiştirin
Rafine şekeri alternatiflerini bularak, yeni yıl boyunca aşama aşama sofranızdan çıkarmanız gayet mümkün. Buna yılın ilk sofrasından başlayarak hazırlanın; elma kurusu, portakal kabuğu rendesi, fındık, incir kurusu, vanilya, badem, bal(yüksek ısıda kullanılmadığı sürece) ve bir parça da siyah çikolata tatlılarınızda bambaşka bir tat etkisi yapıp, ilgiyi başka yere çekecek. Kimse içindeki şekerin yokluğunu ya da azlığını bile anlamayacak.
4- Trans yağ ve rafine yağlardan bitki bazlı işlenmemiş yağlara geçin
Yağ seçiminin sağlığa olumlu ve olumsuz katkılarını hepimiz artık çok iyi biliyoruz. 2020’de mümkün olduğunca mutfağınızdan rafine yağları çıkarmayı kendinize hedef koyabilirsiniz. Zeytinyağı, badem yağı, hindistancevizi yağı gibi bitkisel bazlı yağları tüm atıştırmalıklarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun yanında Omega-3, B vitamini ve doğal lif bakımından zengin olan keten tohumunu atıştırmalıklarınızda ve tatlılarınızda yağ dengeleyici olarak kullanabilirsiniz.
5- Güzel bir tat ve sağlıklı bir alternatif için elma püresi kullanın
Elma sosu, balkabağı püresi, portakal rendesi gibi mevsimin en güzel tatları, atıştırmalıklarınızı tatlandıran muhteşem bir seçenek olabilir. 1 bardak elma püresi içinde 2 gr. lif barındırmaktadır. Aynı zamanda elma ve balkabağı püresi; alerjisi olanlar ya da kullanmak istemeyenler için atıştırmalıklarınızda tereyağ, yağ, yumurtanın yerine de kullanılabilir.
6- Beyazlar yerine buğday ruşeymi ve tam tahıllardan faydalanın
Buğday ruşeymi atıştırmalık, tatlılarınızda kullanabileceğiniz muhteşem bir Evitamini, folik asit, çinko, magnezyum, omega-3 deposudur. Aynı zamanda atıştırmalıklarınıza lif, fosfor, magnezyum takviyesi sağlar. Beyaz un yerine tam buğday kullanmak, parti atıştırmalıklarınızın 4 kat daha fazla lif içermesini sağlar.
7- Yapay gıda boyaları yerine bitkilerden ve meyvelerden elde edilenleri kullanın
Özellikle eğlenceli yılbaşı sofralarının renklendiren gıda boyaları ne yazık ki beraberinde bir çok zararlı etkiyi de getirebiliyor. Bunun yerine bitki ve meyve bazlı olanları tercih ederek; ya da çilekten pembe renk, havuçtan turuncu renk, domatesten kırmızı renk elde etmek gibi evde yapılabilecek uygulamalarla kendi sağlıklı sofranızı oluşturabilirsiniz.
Kaynak: Everydayhealth.com