Genç Yaşta Spor Kültürü Edinmenin Gelişime Katkısı
Spor yapmanın gerekliliğini belli bir yaşa gelip, hatta bazı ağrılar yaşamaya başlayınca anlayan herkesin dilinde aynı şey var: Keşke spor yapmaya genç yaşta başlasaydım! Ben de geçenlerde kendimi bunu söylerken yakalayınca, genç yaşta spora başlamanın üzerine biraz düşmeye karar verdim.
Genç yaşta başlamak hakkında araştırmalarımı yaparken, gençken spora başlamış farklı yaşlardaki beş kişiyle konuştum. Hepsi de çok şeker, sıcakkanlı insanlardı—o da spordan mı geliyor bilemiyorum. Hepsi başladıkları zamanı hatırlarken hem zorlandıklarını hem de çok eğlendiklerini söylediler. Onlarla sohbetimden, çocuklukta veya genç yaşlarında, özellikle de ilgilerini çeken bir spora başlayanların, büyüdüklerinde kendi bedenlerini ve sınırlarını daha iyi bildiklerini öğrendim. Ne tür spor yapacaklarını, nasıl ısınmaları gerektiğini daha iyi biliyorlar. Hareketleri biraz daha kontrollü, hem duygusal hem fiziksel olarak ne kadar kaldırabilecekleri konusunda kendilerine daha hakimler.
Bir kere hepsi spora çok sıcak bakıyor. Tabi onlar da bizim gibi üşeniyormuş zaman zaman, ama sporun duygusal faydalarına alıştıkları için çok kaçmıyorlarmış. Yedi yaşındayken lisanslı bir yüzücü olmuş, hala da her hafta yüzmeye giden arkadaşım çok güzel bir şey söyledi: “Kolay değil. Sporda çok yoruluyorsun, hatta belki sonrasında kasların ağrıyor. Bazen kendi bedenin sana duvarlar koyuyor, onları aşmak için uğraşıyorsun. Ama başlamadan önceki ilk an var ya, hani mayoyla havuza girmeyi beklediğin an; işte o en zoru. Küçükken o duyguyla başa çıkmak daha da zor, ben başlarda çok ağlamıştım. Fakat antrenman sonrası havuzdan çıktığında gelen huzura alışınca, o ilk an zorluğu başa çıkılabilir oluyor.”
Benim bu sohbetlerimden çıkardıklarımın benzerlerini uzmanlar da açıklıyor. Kontrollü ve düzenli spor yapan çocukların becerilerinin farkında olduklarını ve sorumluluk duygusunu daha erken ediniyorlarmış. Bununla birlikte spor çocukların özgüvenini ve yaşama sevincini arttırıyor, boş vakitlerini sağlıklı bir şekilde değerlendirmelerine ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmalarına yardım ediyormuş. Ayrıca takım olarak yapılan sporlar, çocukların işbirliği içinde hareket etmesi, sosyalleşmesi ve davranış bozukluklarının üstesinden gelmesine de katkı sağlıyormuş. Konsantrasyonu arttırıp, stresle daha iyi başa çıkmalarını öğretiyormuş. Erken yaşta spor aynı zamanda çocukluk döneminde gelişen kaba ve ince motor kaslarının kullanılmasını sağlayarak çocukların daha sağlıklı bir fiziksel gelişime sahip olmasının önünü açıyormuş. Kalp, damar, hareket, solunum sistemi sorunları ve diyabet gibi sağlık problemlerine ileriki yaşlarında yakalanma riskini de düşürüyormuş.
Şimdi bu bilgilerden gaza gelip, kendi çocuğunu da spora başlatmak isteyen kişilerin kafasındaki soruyu duyabiliyorum sanki: Çocuğum hangi sporu yapmalı? Bunun cevabı için çocuğun yaşına bakmak önemli bir kriter, çünkü çoğunlukla yaşları kas gelişimlerini de gösteriyor. Spora 2-3 yaşından daha erken başlatmamak öneriliyor. İlk çocukluk döneminde, yani 2-6 yaş arasında, beden ve el kaslarının gelişimi önem kazandığı için bu kasları geliştirebileceği sporlar fiziksel gelişimlerine katkı sağlar. Bu açıdan 3 yaşında, elbette bir eğitmen gözetiminde, jimnastik veya yüzme gibi bütün bedeni kullanacağı spor dallarını yapabilirler. Bunlar dışında koşma, zıplama ve atlama içeren oyunlar ve el becerilerini geliştirmek için de atma, fırlatma içeren oyunlar oynanması faydalıdır. 4 yaşında hareket kabiliyeti daha gelişmiş olduğu için yumuşak bir topla oynanan oyunlar önerilir. 6 yaşına gelindiğinde, denge gerektiren ve takım halinde yapılan voleybol, basketbol ve futbol gibi aktiviteler seçilebilir. 6 yaşından 12 yaşına kadar olan son çocukluk döneminde ise çocukların ilgi alanlarına göre spor dalları seçilmesi, o alanda devam etmeleri açısından fayda sağlayacağı için önem taşır.
Herkese sağlıklı ve sporlu günler dilerim!
Kaynaklar:
http://www.pinarsutum.com/cocugunuzun-erken-yasta-baslayabilecegi-spor-a...
http://www.kigem.com/hangi-yasta-hangi-spor-.html
https://www.risalehaber.com/erken-yasta-spora-baslamanin-faydalari-94663...
http://blog.yalispor.com.tr/erken-yasta-spora-baslamanin-faydalari/
https://www.nunokullari.com/tr/tum-makaleler/spora-erken-yasta-baslamak-...
https://www.haberturk.com/saglik/haber/1002061-erken-yasta-baslanan-spor...