Gerçek Bir Yogi Olmanın 8 Aşaması— b-fit | Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi
Yoga Nedir?

Gerçek Bir Yogi Olmanın 8 Aşaması

Etrafıma bakıyorum da, herkes bir yoga heyecanına kapılmış gidiyor. Nefes egzersizinden ağaç duruşuna, herkes akın akın yoga yapma çabasında—ama az insan yoganın aslında ne olduğunu biliyor. Bu noktada, genel bir bilgilendirme yapacağım bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Yoga, kelime anlamı olarak “birleştirmek” ve “kontrol etmek” gibi birçok anlama sahiptir. Sanskritçede “kavuşmak, bir araya gelmek” anlamına sahip olan “yuj” kelimesinden türemiştir. 
En geniş tanımıyla, yoga, Antik Hindistan temelli zihinsel ve fiziksel disiplinleri içeren bir kavramdır. Amacı, kişinin önce kendi içinde, daha sonrada evrenin her parçasının birbiriyle olan dengesini bularak huzur bulmasıdır. Yoga felsefesini takip eden bir kişi (yani bir yogi), nefsini denetleyerek kendi içinde ruhsal ve bedensel bir denge bulmak, böylece kendini daha iyi tanımak için çabalarlar. Kendini daha iyi tanıdıkça, kendisinin evrenle ve evrendeki başka varlıkların birbirleri ile bağlantısını daha iyi anlar. Bu sayede hem benliğine hem de evrendeki diğer bütün varlıklara karlı daha derin bir bağ ve sevgi beslemeye başlar. Kısaca, zihninin ve bedeninin dengesi sayesinde evrenle birleşerek huzur bulur. Bunlardan da anlayacağınız gibi, aslında yoga sadece kilo vermek için kurulmuş bir hareketler bütünü değil, aydınlanma temelli bir yaşam felsefesi...

Yoganın tam olarak ne zaman ortaya çıktığı kesin değil. Ancak günümüzde kabul edilen yoganın, milattan önce (yine bilinmeyen) bir tarihte önemli bir Hint düşünür tarafından toparlanmış kapsamlı bir metinden ortaya çıktığı biliniyor. Patanjali adındaki bu düşünür; zamanının yoga konusundaki tarihi metinlerini, sözel bilgilerini, farklı kişilerin yoga teori ve pratiklerini inceleyerek Patanjali'nin Yoga Sutraları’nda sistematik bir şekilde birleştirmiş. Yoga felsefesinin, teorisinin ve pratiğinin sistematik olarak toparlandığı ilk metin olan Patanjali'nin Yoga Sutraları’nda 8 bölüm var:

1. Yama: Evrensel ahlak kurallarına uymayı içerir. Kötü düşünce ve davranışlardan uzak kalmayı, nefsine hakim olmayı öğütleyen aşamadır.
2. Niyama: Öz disipline sahip olmayı içerir. Saflığı, çalışmayı, sükretmeyi öğütler.
3. Asana: Sağlıklı oturuş, duruş ve vücut egzersizleridir. Başka bir deyişle, yoga deyince aklınıza gelen hareketlerin olduğu aşamadır.
4. Pranayama: Nefes kontrolü ve egzersizleridir. Bu da başka bir deyişle yoga derslerinde yaptığınız nefes egzersizlerinin olduğu bölümdür.
5. Pratyahara: Duyguların ve duyu organlarının kontrolünü içerir. Bu aşama konsantrasyon için önem taşır.
6. Dharana: Belirli bir fikir üzerine konsantre olmayı geliştiren aşamadır.
7. Dhayana: Meditasyon aşamasıdır.
8. Samadhi: Meditasyon ile ulaşılmaya çalışılan hedeftir. Beden dinlenirken zihnin ve ruhun uyanık kalmasını, içsel gerçekliğe ulaşmayı ve özgürleşmeyi, bir anlamda aydınlanmayı içeren aşamadır.

Bu sekiz aşama yoga felsefesi için çok önem taşısa da, yoganın kendi içinde birçok farklı dala ayrılan bir konu olduğunu da unutmamak gerekiyor. Çoğu dalında ulaşılmaya çalışılan amaç aynı olsa bile, yöntemler ve aşamalarda küçük değişiklikler içerebiliyorlar. Ben bu yazıda, günümüzde hepimizin yoga diye bildiği kavramın bağlantılı olduğu dalı genel bir şekilde anlatmayı tercih ettim. Ancak yoga felsefesi ilginizi çektiyse diğer dalları da okumanızı öneririm!

Düşünüyorum, öyleyse yoga!

Zeynep Deniz Atacan

Kaynaklar:
https://www.everythingyoga.com/what-is-yoga.htm
http://klasikyoga.com/yoga/yoga-sik-sorulan-sorular/yoganin-faydalari-ne...
https://en.wikipedia.org/wiki/Yoga
https://www.nhs.uk/live-well/exercise/guide-to-yoga/
https://www.reikiyasam.com/genel/yoga/1465-yoga-felsefesi-nedir.html
https://www.aymavisi.org/egzersiz/Yoga%20Felsefesi.html
http://www.meraklisiicin.com/blog/neymis-bu-yoga-dedikleri
http://www.aynayayinevi.com/yazilar2.asp?yno=27
https://scroll.in/magazine/827658/yoga-isnt-an-all-hindu-tradition-it-ha...
https://www.yogaevim.com.tr/asanalar/

Önceki makale Genç Yaşta Spor Kültürü Edinmenin Gelişime Katkısı
Sonraki makale Meme Kanserinden Korunmak Mümkün!